Odbory považují zmrazení platů hygieniků i dalších pracovníků v nemocnicích za výsměch. (Ilustrační foto)

Odborům vadí zmrazení platů hygieniků i dalších pracovníků v nemocnicích, které považují za výsměch. Kritizují, že zdravotníkům na nižších pozicích a pracovníkům v sociálních službách porostou platy jen o 700 korun místo dříve slíbených 1 400 korun. Kromě toho jim vadí také zmrazení platů pro nezdravotnické pracovníky nemocnic a hygieniky, kteří jsou státními úředníky. 

Lékařům pracujícím v hygienické službě ale platy přesto stoupnou asi o 15 tisíc korun, odměna se jim bude vypočítávat podle jiných tabulek.

Českomoravská konfederace odborových svazů o tom informovala na webu.

„Rozhodnutí vlády, kterým zmrazila platy ve státní službě, považujeme za výsměch desítkám tisíc státních zaměstnanců a zaměstnankyň i úředníků územních samosprávných celků. Přestože i během pandemie plnili své úkoly co nejlépe to bylo možné, a mimo jiné se podíleli na vyplácení všech kompenzací, krizového ošetřovného nebo trasování nakažených osob, jejich platy teď reálně kvůli vládě klesnou,“ uvedli odboráři.

Doplnili, že i na zmíněné skupiny dopadá inflace, zvyšování cen energií a další aktuální ekonomické problémy.

„Vláda s námi vůbec nejednala, vzkazy o platech vyslala pouze přes média. Ačkoli vláda na ministerstvech již chystá místa pro své lidi, což pochopitelně rozpočtové náklady přinese, na lidech, na kterých celá státní správa stojí, a kteří často nemají ani 30 tisíc hrubého, chce ale šetřit,“ řekl Pavel Bednář, předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací, který státní zaměstnance a zaměstnance veřejné správy sdružuje.

Fialova vláda rozhodla, že policie, vojáci, hasiči dostanou navíc měsíčně 700 korun do tarifu.

Zaměstnanci v sociálních službách budou mít navýšenou tarifní část o 700 korun. Přidáno o 6 procent dostanou i zdravotníci, pedagogové pak o 2 procenta.

Státním úředníkům a ústavním činitelům platy příští rok neporostou.

Odbory kritizují, že zdravotníkům na nižších pozicích a pracovníkům v sociálních službách porostou platy jen o 700 korun místo dříve slíbených 1 400 korun.

„Za ještě horší považujeme nezvýšení platů nezdravotníků. Uklízečky, kuchaři, údržbáři a také technicko-hospodářští pracovníci už ani vloni neměli zvýšené platy,“ napsaly dále odbory.

Kromě toho jim vadí také zmrazení platů pro hygieniky, kteří jsou státními úředníky, a nezdravotnické pracovníky nemocnic.

Průměrný plat ve veřejné sféře byl loni 39 782 korun, průměrná mzda v soukromém sektoru byla o 931 korun nižší.

Lékaři působící v akutní lůžkové péči loni brali v průměru 92 099 korun hrubého měsíčně, zdravotní sestry průměrně 51 976 korun. Příjmy zdravotníků loni výrazně ovlivnila pandemie, bylo víc přesčasů i odměny za covid-19. (pel)

Vláda se rozhodla zmrazit platy politiků. A slibované navýšení mezd bude nakonec nižší