Vláda se rozhodla zmrazit platy politiků. Slibované navýšení mezd bude nižší, než se očekávalo. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Vláda pětikoalice premiéra Petra Fialy (ODS) schválila zmrazení platů státních úředníků, tedy zaměstnanců finanční správy či úřadů práce. Navrhl to ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Slibované navýšení mezd ve veřejné sféře navíc bude nižší, než se původně očekávalo podle návrhu předchozí menšinové vlády ANO a ČSSD. 

Informovala o tom Česká televize.

„Vláda se dohodla na zvýšení platů ve státní sféře, a to na takovém zvýšení, které zohledňuje stav rozpočtu a co nás čeká v příštích měsících,“ řekl premiér Fiala.

Fialova vláda tak zruší plán předchozího kabinetu na plošné přidání zaměstnancům ve veřejné sféře. Schválila zvýšení platů policistů, hasičů a vojáků plošně o 700 korun měsíčně.

Přidáno o 6 procent dostanou i zdravotníci, pedagogové pak o 2 procenta. Původní návrh předchozí vlády počítal s růstem o 1 tisíc korun.

Na jeden rok se ovšem zmrazí platy všem ústavním činitelům a státním úředníkům. Týká se to například zaměstnanců finanční správy nebo úřadů práce.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už podle Fialy připravuje příslušnou novelu zákona.

Minulá vláda na začátku listopadu rozhodla, že pracovníci státu a veřejných služeb dostanou od ledna přidáno 1 400 korun. Platy pedagogů měly stoupnout o 3 procenta.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) si však takové navýšení nemůže dovolit státní rozpočet, který je podle něj v katastrofálním stavu.

Exšéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) rozhodnutí vlády o nižším růstu platů, než který navrhovala předchozí vláda Andreje Babiše (ANO), a zmrazení platů státních úředníků, označila za nepochopitelné. (pel)