Ceny plynu v Evropě už pátým dnem klesají. Důvodem jsou i dodávky zkapalněného zemního plynu ze Spojených států. (Ilustrační foto)

Ceny plynu v Evropě už pátým dnem klesají. Důvodem jsou dodávky zkapalněného zemního plynu (LNG) ze Spojených států, které by podle analytiků mohly energetickou krizi v Evropě zmírnit.

Cena termínového kontraktu na plyn s dodáním v lednu se v úterý dopoledne snížila o více než 8 procent na 98 eur (2 450 korun) za megawatthodinu (MWh).

Před Vánoci přitom cena poprvé v historii překročila 180 eur (4 496 korun) za MWh. Jen od začátku letošního roku ceny plynu v Evropě vyskočily o více než 600 procent.

V minulém týdnu ceny začaly znovu prudce růst a posouvaly dosavadní maxima v souvislosti s výrazným poklesem toku z plynovodu Jamal do Evropy, kde už osmým dnem teče plyn opačným směrem z Německa zpět do Polska.

Otázkou také navíc je, zda je Rusko ochotné rezervovat si další kapacitu plynovodů, aby v příštím měsíci mohlo dodávat do Evropy více plynu.

Podle informací německého provozovatele plynovodní sítě Gascade z měřicí stanice Mallnow u polských hranic je tok plynu nadále zastavený.

Důvodem strmého růstu je globální nedostatek zemního plynu na trhu, topná sezona, oživování ekonomiky po pandemii, ale také rostoucí ceny emisních povolenek.

V posledních týdnech navíc eskaluje napětí mezi Západem a Východem kvůli Ukrajině. (pel)

Ceny plynu v Evropě vyskočily od začátku roku 2021 o více než 600 procent

Ceny plynu v Evropě vyskočily od začátku roku 2021 o více než 600 procent