Plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn do západní Evropy, už sedmý den funguje v obráceném režimu. (Ilustrační foto)

Plynovod Jamal, který přepravuje ruský plyn do západní Evropy, už sedmý den funguje v obráceném režimu. Plyn tak teče z Německa do Polska. Ruský prezident Vladimir Putin obvinil v minulém týdnu z raketového růstu cen německé dovozce plynu. 

Podle údajů z německé měřicí stance Mallnow, která leží u hranice s Polskem, proudil v pondělí ráno plyn směrem na východ do Polska v hodinovém objemu téměř 1,2 milionu kilowatthodiny (kWh/h).

Ruský plynárenský gigant Gazprom si podle výsledků aukce nezarezervoval žádné kapacity pro export prostřednictvím Jamalu, který dodává ruský plyn do Německa přes Polsko.

Ruský prezident Vladimir Putin obvinil v minulém týdnu Německo, že nakoupený ruský plyn prodává do Polska a na Ukrajinu, místo aby jej samo použilo, a zmírnilo tak napětí na trhu. Za raketový růst cen plynu tak podle šéfa Kremlu mohou němečtí dovozci plynu.

Německé ministerstvo hospodářství zatím Putinův výrok nekomentovalo, stejně jako dovozci plynu.

Plynovod Jamal s kapacitou 32,9 miliardy metrů krychlových ročně vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa. Směr toku plynu přitom závisí na tom, jaké požadavky obdrží provozovatel přepravní soustavy od zákazníků.

Gazprom se opakovaně brání, že i po obrácení toku v plynovodu závazky vůči svým zákazníkům v Evropě plní. Také odběratelé v evropských zemích potvrzují, že dostávají od Gazpromu tolik plynu, kolik si objednali.

Ruský podnik uvádí, že dodatečnou kapacitu pro přepravu potrubím Jamal si neobjednává, protože nikdo z odběratelů v Evropě ho o dodatečné objemy plynu nežádá. (pel)

Jamal přestal do EU dodávat ruský plyn, tok se obrátil opačným směrem. Ceny plynu rostou

Ceny plynu v Evropě vyskočily od začátku roku 2021 o více než 600 procent