Sicilský biskup zkazil dětem Vánoce: Babba Natale neexistuje a Santu Clause vymyslela Coca-Cola kvůli reklamě. (Ilustrační foto)

Biskup sicilské diecéze zkazil tamním dětem Vánoce. V kostele během výkladu o významu vánočních svátků nejmenším vzal iluze, když jim řekl, že Babba Natale, který v Itálii nosí dárky, neexistuje. A Santu Clause v červeném kostýmu podle něj vymyslela Coca-Cola čistě z marketingových důvodů.

„Ne, Santa Claus neexistuje. Opravdu. A červené šaty, které nosí, vybrala Coca-Cola výhradně pro účely reklamy,“ řekl Antonio Stagliano, biskup diecéze Noto, když dětem vysvětloval křesťanský význam Vánoc.

Nejmenším prozradil, že italská verze Santy Clause, přezdívaná Babbo Natale, neexistuje.

A že jeho nejznámější podobu, tedy starý břichatý muž s bílým plnovousem, vymyslela americká společnost Coca-Cola, aby prodala více láhví limonády.

Výstup na závěr festivalu „Ephemeral Arts“, který přilákal studenty všech věkových kategorií z celé Sicílie a Itálie na připomínku příjezdu svatého Mikuláše na koni, vyvolal řadu reakcí na sociálních sítích.

Katolická církev už se rozzlobeným rodičům omluvila.

Jak informoval server iDnes.cz, malí posluchači byli zmatení a naštvaní. Ačkoliv někteří rodiče ocenili, že se děti dozvěděly i katolický význam nadcházejících prázdnin, jiní dvaašedesátiletého biskupa obvinili, že jejich potomkům po víc než roce komplikovaného života v pandemii sebral i to poslední kouzlo dětství.

Jak dále deník připomněl, Coca-Cola si už v 30. letech minulého století najala kreslíře Haddona Sundbloma, který měl za úkol vytvořit Santu pro reklamní účely. (pel)