Bankovní půjčka bývá ve většině případů vhodnějším řešením. (Ilustrační foto)

Potřebujete si rychle půjčit menší obnos peněz a rozhodli jste se pro nebankovní úvěr? Nejprve důkladně zvažte všechna rizika, která s tímto krokem mohou být spojená. Nebankovní úvěry jsou velmi lákavé především v nečekaných životních situacích, kdy zkrátka potřebujete peníze získat co nejrychleji a bez zbytečného papírování.

Všechny byrokratické procesy, které jsou spjaté se zakládáním úvěru u ověřeného bankovního zdroje, zabraňují nepřiměřeným podmínkám, kterých byste si u rychlého řešení finanční tísně nemuseli všimnout. Než si sjednáte nebankovní půjčku, je důležité si uvědomit pár základních faktů, které by vás v budoucnu mohly ještě pěkně potrápit. Bankovní půjčka bývá ve většině případů vhodnějším řešením.

Pečlivě zvažujte

Posuďte, jak rychle půjčku opravdu potřebujete a zda nejednáte zbrkle na úkor výše budoucích splátek. Pokud se pro nebankovní půjčku rozhodnete, určitě si nepůjčujte více, než budete v následujících měsících s jistotou schopni splatit. Promyslete své reálné finanční i časové možnosti a poté porovnejte podmínky nebankovních a bankovních úvěrů. Jestliže váháte nad větší finanční částkou, například na rekonstrukci domova nebo nové auto, určitě volte bankovní půjčku u seriózního poskytovatele.

Pozor na vysoké úroky

Při výběru poskytovatele úvěru si dávejte pozor především na výši úroků, která může být u nebankovních půjček opravdu vysoká. O výhodnosti úvěru ale hovoří spíše RPSN čili roční procentní sazba nákladů, která kromě úroku zohledňuje i další poplatky – například za vyřízení půjčky, vedení účtu, příjem splátek nebo za výpisy z účtu, a tak se snadno může vyšplhat až na neuvěřitelných 5 000 %, což z vašeho původně malého úvěru dokáže vytvořit splátkové monstrum. Jedná se o situaci, kdy i půjčka 100 000 Kč může rychle přerůst přes hlavu.

Rychlost vs. stabilita

Sázka na nebankovní půjčku vám zajistí rychlý příjem takřka na pár kliknutí, které zvládnete udělat během obědové pauzy z domova nebo kanceláře. Není ale dobré při takovém zásadním kroku, jakým půjčka bezesporu je, navázat osobnější vztah se zprostředkovatelem, který má na trhu pevně vybudované jméno?

Většina bank nabízí bezplatné poradenství, ptát se přitom můžete na vše, co o seriózní půjčce potřebujete vědět. Své finance tak budete mít lépe pod kontrolou.

A pokud jste se v minulosti neuváženě rozhodli pro nebankovní půjčku, jejíž podmínky vám nyní nevyhovují, vždy ji můžete refinancovat u jiného poskytovatele, případně lze více půjček sloučit do jedné. Tak vezměte své finance do vlastních rukou. (kom)