Nejbohatší člověk světa Elon Musk zaplatí na daních přes 200 miliard korun. Půjde nejspíš o americký rekord. (Ilustrační foto)

Nejbohatší člověk světa a generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk na Twitteru prohlásil, že jeho účet na dani z příjmu bude nejspíš větší než kterýkoli jiný v historii. V letošním roce má zaplatit na daních více než 11 miliard dolarů (zhruba 245 miliard korun). Částka by mohla představovat rekordní platbu americkému daňovému úřadu.

Upozornil na to server iDnes.cz.

„Pro ty, které to zajímá. Letos zaplatím na daních přes 11 miliard dolarů,“ napsal Musk na svém Twitteru.

Americký miliardář nechal na začátku listopadu hlasovat uživatele sociální sítě Twitter, jestli se má zbavit 10 procent ze svého 17procentního podílu v Tesle, jejíž akcie za posledních pět let raketově vzrostly o více než 2 300 procent, aby pokryl vyšší daně.

Jak připomněl server E15, slíbil tehdy, že se výsledkem hlasování bude řídit. Z 3,5 milionů hlasujících se zhruba 58 procent vyslovilo pro prodej akcií. Aby tak Musk dostál svému slibu, musí Musk prodat ještě další akcie.

Červnová zpráva investigativní skupiny ProPublica upozornila, že Musk platil jen malou daň z příjmu v poměru ke svému obrovskému majetku. Od roku 2014 do roku 2018 podle zprávy zaplatil celkem 455 milionů dolarů na daních, i když jeho majetek vzrostl o 13,9 miliard dolarů.

Musk se nicméně bránil slovy, že nebere plat od společnosti SpaceX a Tesly a platí daně ve výši 53 procent na akciové opce, které uplatňuje. Zároveň dodal, že v příštím roce očekává zvýšení daňové sazby. (pel)