Prezident Miloš Zeman přiznal, že trpí nechutenstvím, má zavedenu sondu a umělou výživu. Na Hrad chce kandidaturu expremiéra Andreje Babiše. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman přiznal, že trpí nechutenstvím, má zavedenu sondu a umělou výživu. Zeman v pořadu CNN Prima News zopakoval, že je zastáncem povinného očkování proti covidu-19, který sám nedávno prodělal. Prezident by si také přál kandidaturu expremiéra a lídra ANO Andreje Babiše na Hrad. 

„Já se stále ještě léčím, nikoliv už s covidem, ale s poruchou zažívání…Zhubl jsem asi 10 kilo a mám umělou výživu. Mám sondu do žaludku, léčím se a pracuji,“ řekl prezident, který poprvé od propuštění z Ústřední vojenské nemocnice, kde byl na podzim hospitalizován, promluvil o své nemoci.

„Poslouchám doktory. Zakázali mi kouřit, protože to podporuje nechutenství. Zakázali mi alkohol, dokonce i víno, které mám rád. Už měsíc jsem bez alkoholu a bez cigaret a žiju,“ přiznal.

Zeman se dlouhodobě léčí s cukrovkou, o které v roce 2017 prohlásil, že mu „odešla“, a neuropatií dolních končetin, kvůli níž začal letos používat invalidní vozík.

Prezidenta převezli letos 10. října do ÚVN kvůli zhoršení chronického onemocnění a ležel 7 týdnů na Klinice anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. LF UK a Ústřední vojenské nemocnice.

Jen pár hodin po propuštění se však na 2 dny do nemocnice vrátil, protože u něj byla prokázána nákaza covidem-19. To následně mírně zkomplikovalo a odložilo i jmenování nové vlády premiéra Petra Fialy (ODS).

Jak před časem uvedl člen prezidentova lékařského konzilia Pavel Pafko, Zeman má chronické onemocnění jater a na následný dotaz potvrdil, že jde o jaterní cirhózu.

V televizním rozhovoru pro CNN Prima NEWS Zeman také znovu zopakoval, že je zastáncem povinného očkování. Na paškál si vzal i odpůrce očkování, kteří často proti možné povinnosti demonstrují.

„Není to experimentální vakcína. Myslím si, že lidé, kteří chodí na demonstrace se mstí za svoji bezvýznamnost,“ řekl.

Zeman se vyjádřil i k expremiérovi a lídrovi ANO Andreji Babišovi. Hlava státu se domnívá, že Babiš možná i předčasně rezignoval v souvislosti s jednáním o novém kabinetu po letošních sněmovních volbách.

Znovu také zopakoval, že Babiš by podle něj byl dobrým kandidátem na prezidenta, až jemu samotnému skončí volební období. (pel)

Babiš si brousí zuby na Hrad: Hodlá kandidovat na prezidenta. Zeman ho podporuje

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil

Prezident Zeman se po 9 hodinách vrátil zpět do nemocnice: Nakazil se covidem-19