Zeman nadále potřebuje nemocniční hospitalizaci, konstatovalo lékařské konzilium. (Ilustrační foto)

Prezident republiky Miloš Zeman nadále potřebuje nemocniční hospitalizaci, třebaže se jeho zdravotní stav zlepšil. Konstatovalo to speciální lékařské konzilium. To si na pomoc s diagnózou a prognózou zdraví hlavy státu povolal Miroslav Zavoral, ředitel ÚVN.

Podle tohoto konzilia není Zeman plně práceschopný.

Zeman je v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze hospitalizován od 10. října.

Jeho zdravotní stav se však zlepšil, oznámilo konzilium.

„Pacientovi (prezidentovi Zemanovi) je poskytována špičková lékařská ošetřovatelská péče, všichni lékaři konzilia souhlasili se stanovenými diagnózami, všichni členové konzilia souhlasili se zavedenými terapeutickými postupy, ošetřujícím lékařům adresovali dílčí doporučení,“ oznámil šéf konzilia lékař Tomáš Zima, rektor Univerzity Karlovy.

„Stanovit prognózu dalšího vývoje zdravotního stavu je i nadále velmi obtížné. Charakter i manifestace základního onemocnění jsou jistě velmi závažné. Upřesňování prognózy bude záviset na vývoji onemocnění, které je samo obtížně léčebně ovlivnitelné. Nezbytná je aktivní spolupráce pacienta,“ doplnil dále Zima.

Členy konzilia jsou dále například fyzioterapeut Pavel Kolář, neurolog Robert Rusina, chirurg Pavel Pafko či Tomáš Tyll, přednosta Kliniky anestezie, resuscitace a intenzivní medicíny 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Úkolem členů konzilia bylo „kritické zhodnocení diagnostických a terapeutických postupů“ ÚVN.

Během října se členové konzilia seznámili se zdravotnickou dokumentací prezidenta Zemana. Měli také možnost jej vyšetřit.

Bližší diagnózu lékaři ani Hrad nezveřejnili, neměli k tomu souhlas prezidenta.

Podle informací ÚVN, které 18. října zveřejnil předseda Senátu Miloš Vystrčil, nebyl prezident v té době ze zdravotních důvodů schopen vykonávat žádné pracovní povinnosti. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Prezident Zeman hovořil z nemocnice: Líbí se mu program ODS. Premiérem jmenuje Fialu