Prezident ČR Miloš Zeman jmenuje Petra Fialu premiérem co nejdříve. Zeman to uvedl z nemocnice, kde je nadále hospitalizován. (Foto: archiv)

Prezident ČR Miloš Zeman jmenuje Petra Fialu (ODS, respektive koalice SPOLU) premiérem co nejrychleji. Zeman to uvedl z nemocnice v telefonickém rozhovoru pro rádio Frekvence 1. Důvodem pro Fialovo jmenování je podle Zemana fakt, že šéf hnutí ANO, Andrej Babiš, nemá zájem být předsedou vlády.

Se jmenováním Fialy premiérem podle Zemana nebude žádný problém. Novou vládu prý jmenuje v Lánech, nikoliv na Pražském hradu.

Poukázal na fakt, že Andrej Babiš, se kterým Zeman v pátek telefonicky mluvil, nemá zájem stát se premiérem.

„Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat,“ konstatoval Zeman.

Zeman: „Katolický kněz páter Tomáš Halík prohlásil, že by bylo lépe, kdybych nežil. Inu, typický katolický kněz.“

Podle svých slov Zeman udělá vše pro to, aby nová vláda dvou koalic vznikla co nejdříve. Volební neúspěch Pirátů byl podle Zemana extrémnější, než čekal.

Zeman také řekl, že si prostudoval volební programy všech politických stran. Za sympatický označil program ODS. Za nejhorší program označil program Strany Zelených.

„Jestli chcete dát třikrát větší částku za auto s elektropohonem, než za auto se spalovacím motorem, tak jste blázen,“ dovodila hlava státu v telefonickém rozhovoru.

Vyjádřil se také ke snahám některých politiků aktivovat ústavní článek 66, který by odebral pravomoce prezidentovi ČR.

„Pánové Fischerové a další jsou nyní hluboce zklamáni stavem, ve kterém se nacházím,“ reagoval Zeman na konto senátora Fischera a předsedy Senátu Miloše Vystrčila.

„Katolický kněz páter Tomáš Halík prohlásil, že by bylo lépe, kdybych nežil. Inu, typický katolický kněz,“ podotkl dále sarkasticky Zeman.

Přiznal však také, že když ho přivezli do nemocnice, tak to s ním „nevypadalo dobře“. Informoval dále, že už téměř měsíc nekouřil.

Ke svému zdravotnímu stavu Zeman uvedl, že mu „nechutná jíst a špatně tráví”.

„Cítím se naprosto normálně,” upřesnil prezident a potvrdil, že svůj prezidentský mandát, který by měl trvat ještě rok a půl, hodlá dokončit.

„Nedojde-li k nějaké třetí světové válce,“ upřesnil Zeman.

Prezident ČR je nadále hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici v Praze. Nyní již leží na běžném nemocničním pokoji, na který byl přemístěn po téměř měsíci z JIP.

Halík se ohradil

Tomáš Halík se ohradil proti výroku prezidenta Zemana, že přál prezidentovi smrt. Žalovat prezidenta ale kvůli výroku nechce.

„Mám pocit, že Zeman už zesnul, ale jeho okolí mu to ještě neřeklo. O jeho zdravotním stavu vypovídá mnoho věcí. Byl jsem řadu let psychoterapeut alkoholiků a narkomanů, znám tento typ lidí a vím, co s nimi dělá závislost. Prezident je závislý na drogách typu alkoholu a nikotinu. Chování a vulgarity ukazují osobnost narušenou vlivy alkoholu a nikotinu,“ řekl Halík začátkem října v rozhovoru pro CNN Prima News.

Halík ale popírá, že by kdy veřejně řekl to, co mu Zeman podsouvá svým výrokem z nemocnice.

„Slova, která mi Miloš Zeman připsal, jsem nikdy nepoužil, prezident mne zcela lživě obvinil a pokusil se poškodit mou čest stejně jako v případu útoku na Ferdinanda Peroutku,” prohlásil Halík. (sfr)

VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil