Prezident Miloš Zeman je jen 9 hodin po propuštění zpět v Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Nakazil se koronavirem. (Ilustrační foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman se jen 9 hodin po propuštění vrátil do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). Nakazil se koronavirem. Poté, co se prezident navzdory doporučení lékařů dnes dopoledne po 10. hodině rozhodl přesunout do domácího léčení, okolo 19. hodiny večerní sanita s hlavou státu zamířila z Lán zpět do nemocnice. 

Zprávu o údajné nákaze prezidenta onemocněním covid-19 přinesly server CNN Prima news a rádio Frekvence 1.

Následně ji potvrdil hradní mluvčí Jiří Ovčáček.

Prezident republiky Miloš Zeman byl v rámci standardů poskytovatele domácí péče ve čtvrtek dne 25. listopadu 2021 v odpoledních hodinách na zámku v Lánech testován na přítomnost onemocnění covid-19. Výsledný test byl bohužel pozitivní,“ napsal Ovčáček na Twitteru. 

Doplnil, že ve spolupráci s ošetřujícím lékařem prof. Miroslavem Zavoralem bylo proto rozhodnuto o převozu pacienta zpět do Ústřední vojenské nemocnice v Praze za účelem řešení této situace.

Zeman, který nedávno dostal třetí dávku vakcíny, zatím nemá žádné příznaky koronavirové infekce.

Podle informací Deníku N se nakazil koronavirem od své ošetřovatelky, kterou před pár měsíci najal kancléř Vratislav Mynář, protože Zeman už nezvládal některé základní činnosti sám.

Program prezidenta republiky bude po dobu léčby onemocnění covid-19 pozastaven. To znamená, že bude odloženo i plánované páteční jmenování lídra koalice SPOLU a ODS Petra Fialy novým premiérem.

V pondělí 29. listopadu pak byla v plánu jednotlivá setkání s kandidáty na ministry, což se rovněž odkládá zatím na neurčito.

Prezident Miloš Zeman po téměř 7 týdnech hospitalizace krátce po 10. hodině dopoledne opustil Ústřední vojenskou nemocnici (ÚVN) v pražských Strašnicích, odkud byl převezen do Lán. K propuštění došlo na základě rozhodnutí hlavy státu na vlastní zodpovědnost. (pel)

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil