Babišova vláda skončila. Nemocný prezident Miloš Zeman jmenoval Fialovu vládní pětikoalici, poprvé u ceremoniálu chyběl sekt. (Foto: Twitter Petr Fiala)

Babišův kabinet skončil. Prezident Miloš Zeman jmenoval na zámku v Lánech Fialovu novou vládu koalic SPOLU (ODS, TOP09 a KDU-ČSL) a PirSTAN. Poprvé byl ceremoniál bez přípitku sektem, který dosud nechyběl u žádného jmenování. Zeman, který se nikdy netajil holdováním alkoholu, nedávno navíc po propuštění z nemocnice oznámil, že přestal kouřit. Prezident má cirhózu jater, při které je abstinence nezbytná.

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Nejjednodušší by bylo popřát vám jenom úspěch, ale to není příliš konkrétní. Chtěl bych vám proto popřát, aby za vámi něco užitečného zůstalo. Zní to sice samozřejmě, ale samozřejmé to není,“ uvedl Zeman během jmenování.

Zmínil, že před Fialovým kabinetem stojí výzvy jako pandemie či energetická krize, ale také hospodaření státu a otázka rozpočtu.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček však uvedl, že do podoby ceremonie se promítla zejména přísná protiepidemická opatření kvůli šíření covidu-19.

Všichni ministři se museli nejprve otestovat a samozřejmostí byly i po celou dobu nasazené respirátory, což by při přípitku nebylo možné.

Server také poznamenal, že Zeman po propuštění z nemocnice abstinuje a byl nucen vzdát se i kouření.

Jak před časem uvedl člen prezidentova lékařského konzilia Pavel Pafko, Zeman má chronické onemocnění jater a na následný dotaz potvrdil, že jde o jaterní cirhózu, při níž je abstinence nezbytná.

Prvním místopředsedou vlády a ministrem vnitra v nové vládě je předseda STAN Vít Rakušan.

Vicepremiérem a ministrem práce a sociálních věcí se stal šéf lidovců Marian Jurečka, který dočasně povede i resort zemědělství za Zdeňka Nekulu (KDU-ČSL), který je kvůli koronaviru v izolaci.

Zdravotnictví bude řídit Vlastimil Válek (TOP 09), který rovněž usedne na křeslo vicepremiéra.

Finance převezme první místopředseda a šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Resort zahraničí připadne pirátskému poslanci Janu Lipavskému, kterého Zeman původně odmítl jmenovat. Zeman prohlásil, že je Lipavský nekompetentní, protože nemá kvalifikaci. Kromě toho mu také vadí postoj poslance k Izraeli nebo visegrádské čtyřce.

Jak informovala ČT, hradní kancléř Vratislav Mynář se při uvedení Lipavského přeřekl, označil ho za magistra, pak se ale opravil a řekl, že je bakalář.

Politický analytik Lukáš Jelínek si myslí, že to nebyla náhoda, a že šlo o „malé šťouchnutí, které si prezidentská kancelář připravila“.

Školství povede Petr Gazdík (STAN).

Ministerstvo pro místní rozvoj bude řídit ministr pro digitalizaci, předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Kultura připadne poslanci ODS a plzeňskému primátorovi Martinu Baxovi, spravedlnost bývalému ministrovi Pavlu Blažkovi (ODS) a resort průmyslu a obchodu místopředsedovi STAN Jozefu Síkelovi.

Ministryní obrany je poslankyně Jana Černochová (ODS) a ministrem dopravy místopředseda ODS a starosta Líbeznic u Prahy Martin Kupka.

Ministryní životního prostředí se za lidovce stala senátorka Anna Hubáčková, ministrem pro EU je za STAN předseda senátního evropského výboru Mikuláš Bek, ministryní pro vědu poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová a legislativu má vést nominant Pirátů, advokát Michal Šalomoun. (pel)

Babišova vláda znovu schválila návrh státního rozpočtu 2022 se schodkem 377 miliard

Fiala pohrozil Zemanovi kompetenční žalobou, pokud prezident odmítne jmenovat celou vládu

Zeman nakonec Fialovi ustoupí. Vládu jmenuje v pátek i s odmítaným Lipavským

Fiala pohrozil Zemanovi kompetenční žalobou, pokud prezident odmítne jmenovat celou vládu