Prezident Miloš Zeman nakonec ustoupí designovanému premiérovi Petru Fialovi (ODS). Nová vláda má být jmenována v pátek tak, jak ji Fiala původně navrhl. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman nakonec ustoupí designovanému premiérovi a lídrovi pětikoalice Petru Fialovi (ODS). Nová vláda má být jmenována v pátek tak, jak ji Fiala navrhl, a to navzdory tomu, že Zeman měl problém s pirátským kandidátem na post ministra zahraničí Janem Lipavským. Zeman uvedl, že ho považuje za nekompetentního a vadí mu i některé jeho postoje, zejména vůči Izraeli, Rusku nebo Číně. 

„Prezident republiky Miloš Zeman jmenuje v pátek dne 17. prosince 2021 v 11.00 hodin na zámku v Lánech členy nové vlády České republiky,“ oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitteru.

„Vláda bude v pátek jmenována tak, jak jsem ji navrhl,“ potvrdil také designovaný premiér a lídr pětikoalice Petr Fiala (ODS).

O tom, že Zeman má s Lipavským problémy se dlouho jen spekulovalo, protože ani Fiala ani Hrad nechtěli být konkrétní, o kterého adepta jde. Prezident nicméně minulý týden přiznal, že Lipavského opravdu odmítá jmenovat.

Zeman prohlásil, že je Lipavský nekompetentní, protože nemá kvalifikaci. Kromě toho mu také vadí postoj pirátského poslance k Izraeli nebo visegrádské čtyřce.

Fiala obratem oznámil, že v takovém případě by na prezidenta podal kompetenční žalobu k  Ústavnímu soudu.

„Pan prezident si uvědomil, že spor před Ústavním soudem by situaci jen zkomplikoval, a rozhodl se proto k tomu státnickému kroku, který já oceňuji,” řekl dnes Fiala na tiskové konferenci.

„Oceňuji dohodu premiéra a prezidenta ohledně jmenování nové vlády. Vítám, že bude jmenována v kompletním složení, tedy včetně mé osoby tak, jak ji navrhl premiér. Nastupující vládu čeká mnoho práce pro občany této země,“ okomentoval Zemanovo rozhodnutí na Twitteru sám Lipavský. (pel)

Zeman jmenuje Fialu premiérem 26. listopadu. Hradu vadí pirátský ministr Lipavský

Fiala pohrozil Zemanovi kompetenční žalobou, pokud prezident odmítne jmenovat celou vládu