Západ odmítá dát Rusku záruky. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg potvrdil možnost přijetí Ukrajiny do Severoatlantické aliance. (Ilustrační foto)

Západ odmítá dát Rusku záruky ohledně Ukrajiny. Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg potvrdil možnost přijetí Ukrajiny do Severoatlantické aliance (NATO) poté, co se setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Zdůraznil zároveň důležitost partnerství mezi NATO a Kyjevem. 

„Nebudeme dělat žádné kompromisy ohledně práva Ukrajiny zvolit si svou vlastní cestu, nebudeme dělat žádné kompromisy ohledně práva NATO bránit a chránit všechny spojence a nebudeme dělat žádný kompromis ohledně partnerství NATO s Ukrajinou,“ řekl  Stoltenberg po schůzce se Zelenským v Bruselu.

Zmínil dále, že i nadále platí rozhodnutí z roku 2008, kdy summit NATO přislíbil možnost budoucího členství v Alianci Ukrajině a Gruzii, nicméně bez bližšího určení časového rámce.

Proti přijetí Ukrajiny se přitom v minulosti vyslovovala například Francie a Německo, ale krok by musel být v rámci NATO schválen jednomyslně.

Zelenskyj řekl, že Rusko svým jednáním v posledních letech samo Ukrajinu tlačí k připojení k západní Alianci.

V zájmu Aliance  je podle něj v tuto chvíli stát za Ukrajinou, protože kdyby Rusko zaútočilo, bylo by NATO zataženo do konfliktu, ať už se mu to líbí, nebo ne.

Americké zpravodajské služby spolu s EU varovaly, že Rusko by mohlo plánovat vícefrontovou ofenzivu na sousední Ukrajinu již v příštím roce, do níž by se zapojilo až 175 tisíc vojáků.

Moskva trvá na tom, že se jedná o provokace, a opakuje, že přesuny vojáků u společné hranice na ruském území jsou cvičením, do kterého nikomu ze zahraničí nic není.

Napětí ohledně Ukrajiny mezi Západem a Ruskem v posledních týdnech eskaluje.

Na jedné straně tak stojí výhrůžky Západu, že v případě ruské agrese vůči Ukrajině uvalí na Rusko drtivé sankce, na straně jsou druhé požadavky ruského prezidenta Vladimira Putina na smluvní závazek o nerozšiřování NATO o Ukrajinu. (pel)

Prezident Putin vytyčil Západu nepřekročitelné linie. Rusko požaduje bezpečnostní záruky

Rusko odstřihlo Kyjev: Gazprom zastavil přepravu plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu

Rusko odstřihlo Kyjev: Gazprom zastavil přepravu plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu