EU stupňuje tlak na Moskvu. Údajným Putinovým žoldnérům zakázala vstup a zmrazila jim majetky. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská unie (EU) stupňuje tlak na Moskvu. Žoldnérům, kteří se podle řady západních činitelů pohybují v blízkosti ruského prezidenta Vladimira Putina, zakázala vstup na území EU a zmrazila jim majetky.

Evropská unie uvalila sankce na osm lidí a tři subjekty spojené s tzv. Wagnerovou skupinou.

„Ministři schválili sankce proti skupině zapojené do závažného porušování lidských práv a destabilizačních aktivit,“ uvedl na Twitteru šéf nizozemské diplomacie Ben Knapen.

Doplnil, že s návrhem přišla jeho země spolu s Francií a Českem.

Sedmadvacítka nedávno pohrozila Moskvě tvrdými ekonomickými sankcemi v případě, že Rusko využije vojáky a techniku shromážděnou u ukrajinských hranic, aby vpadlo do sousední země.

Brusel se tak proto nyní rozhodl potrestat skupinu obviňovanou například z podpory ukrajinských proruských separatistů.

Zástupci Unie jsou přesvědčeni, že Wagnerova skupina má na svědomí mimo jiné mučení, svévolné zabíjení či mimosoudní popravy. Vedle Ukrajiny členové působili či působí také v konfliktech v Sýrii, Libyi, ve Středoafrické republice či v Súdánu.

Kreml naopak jakékoli napojení na žoldnéřskou organizaci odmítá.

Moskva navíc varovala, že pokud se NATO rozšíří na východ, bude to mít vážné důsledky. Rusko pohrozilo, jaká bude jeho reakce na „plány Severoatlantické aliance (NATO) rozmístit v Evropě jaderné zbraně středního doletu“.

Náměstek šéfa ruské diplomacie Sergej Rjabkov v rozhovoru pro ruskou tiskovou agenturu RIA uvedl, že Moskva bude nucena učinit totéž. Své rakety začne přemisťovat, pokud s ní NATO nebude chtít jednat o tom, jak další eskalaci předejít. (pel)

Rusko odstřihlo Kyjev: Gazprom zastavil přepravu plynu pro Maďarsko přes Ukrajinu

NATO vyhrožuje Rusku kvůli Ukrajině. Putin se zastrašit nenechá