Vyhláška o povinném očkování v ČR už vyšla ve Sbírce zákonů. (Ilustrační foto)

Vyhláška o povinném očkování v ČR už vyšla ve Sbírce zákonů. Budoucí vláda pětikoalice designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) je však proti. Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) už dříve řekl, že povinnou vakcinaci podle věku odmítá. 

Povinné očkování se má týkat občanů nad 60 let a vybraných profesí. Jde o pracovníky ve zdravotnictví, a to včetně mediků a studentů zdravotnických škol, pracovníky v sociálních službách, profesionální i dobrovolné hasiče, státní i městské policisty, celníky a vojáky včetně aktivních záloh.

Kandidát na ministra zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který má ve funkci nahradit Adama Vojtěcha (ANO), však už dříve řekl, že povinnou vakcinaci podle věku odmítá.
Co se profesí týká, zde podle něj bude záležet, jaký postoj k věci zaujmou profesní organizace.

„To, jestli nová vláda, nový ministr zdravotnictví rozhodne jinak, bude jeho odpovědnost. My jsme přesvědčeni o tom, že je to správná cesta i vzhledem ke statistikám. Vidíme, že zejména lidé v tomto věku končí v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče. Tam musíme zaměřit svou snahu, abychom zabránili dalšímu opětovnému přehlcení nemocnic,” uvedl Vojtěch.

Dodal, že povinné očkování je cesta, kterou půjde většina Evropy. V té souvislosti zmínil třeba Rakousko či Německo.

Proti povinnému očkování u lidí nad 60 let se postavila i Česká vakcinologická společnost.

Očkování v Česku odstartovalo 27. prosince loňského roku.

Do čtvrtku 9. prosince bylo v České republice podle dat ministerstva vyočkováno celkem 14 228 385 dávek vakcíny proti covidu-19.

Celkově bylo v ČR očkováno již 6 726 943 osob (62,9 procent populace – k 1. 1. 2021 bylo podle dat ČSÚ v ČR 10 701 777 osob).

Kompletně, tedy oběma potřebnými dávkami, bylo dosud naočkováno celkem 6 457 820, což je 60,3 procenta populace ČR. (pel)

Neočkovaní lidé v Rakousku budou zřejmě muset vysolit pokutu přes 90 tisíc. Každé 3 měsíce

Stát zkrátil platnost očkování proti koronaviru na 9 měsíců. Lidé se budou muset přeočkovat