Lidé neočkovaní proti koronaviru budou v Rakousku nejspíše od února 2021 muset zaplatit pokutu až do výše 3 600 eur (91 500 korun), a to každé tři měsíce. (Ilustrační foto)

Lidé, kteří nejsou očkovaní proti nemoci covid-19, budou v Rakousku nejspíše od února 2021 muset zaplatit pokutu až do výše 3 600 eur (91 500 korun) každé tři měsíce. Podle návrhu rakouské vlády zákona o povinném očkování budou vakcinaci muset podstoupit všichni lidé starší 14 let.

Ve zkráceném procesu bude stát trestat neočkované pokutou 600 eur (15 260 korun), v řádném pak částkou 3 600 eur.

Lidé se budou moci pokutě vyhnout, pokud si dodatečně zajdou na očkování.

Výjimku z očkovací povinnosti budou mít děti do 14 let, těhotné ženy, lidé s lékařským potvrzením o nevhodnosti očkování jakož i uzdravení z covidu-19 po dobu 180 dní od onemocnění.

Plně proočkováno proti covidu-19 je v devítimilionovém Rakousku zhruba 68 procent rakouské populace, což je jedno z nejnižších čísel v západní Evropě.

Podle ministryně pro ústavnost Karoliny Edstadlerové se hrozba postihů týká zhruba milionu lidí.

Úřady budou podle ní každé při měsíce lustrovat registr obyvatel se seznamem očkovaných a poté vyzývat neočkované k vakcinaci.

První kontrola by měla proběhnout 15. března.

Zákon bude zpočátku platit dva roky. Podle ministra zdravotnictví Wolfganga Mücksteina nebyla stanovena žádná hranice, po jejímž překročení by povinnost očkování byla zrušena. (pel)