Chcípl PES chystá protesty proti covidovým omezením. Iniciativa spustila i petici proti očkování a aby se předseda STAN Vít Rakušan nestal ministrem vnitra v nové vládě. (ilustrační foto: FB Chcípl PES)

Iniciativa Chcípl PES plánuje do konce letošního roku několik protestů proti vládním covidovým opatřením. Většina akcí proběhne v Praze. Zároveň zástupci organizují vánoční trhy, které vláda zakázala. Iniciativa rovněž spustila petici proti povinnému očkování proti covidu a rovněž petici, aby se předseda STAN Vít Rakušan nestal ministrem vnitra v nové vládě.

„Dnes začínáme letákem svobody, který se bude distribuovat po celé republice. Má za úkol seznámit občany se základními informacemi o covidu. Nejsou tam uvedeny žádné hoaxy, ale veřejné a běžně dohledatelné informace,“ řekl předseda iniciativy Jakub Olbert.

První akce se bude konat v Ostravě ve středu 8. prosince 2021. Jednat se má o druhé setkání neočkovaných, které pořádá Volný blok, se kterým Chcípl PES spolupracuje.

Následovat bude protestní akce 11. prosince v pražských Vysočanech před lékařským domem, kterou pořádá Paralelní lékařská komora.

Jedna z největších demonstrací proběhne v neděli 12. prosince od 14:00 na Václavském náměstí v Praze, odkud se vydá pochod směrem ke sídlu vlády a na Pražský hrad.

Poslední protest je připraven symbolicky na poslední den v roce, tedy 31. prosince 2021 na Staroměstské náměstí od 18:00.

Kromě toho iniciativa spustila petici proti povinnému očkování proti koronaviru, pod kterou se už podepsalo přes 36 tisíc lidí.

„Nejsme proti očkování, ale proti povinnému očkování. My nechceme, aby nás léčil stát, ale odborníci a lékaři,“ řekl místopředseda iniciativy Jiří Janeček.

Druhá petice se týká angažmá Víta Rakušana ve vládě. Janeček s Olbertem nesouhlasí s jeho výroky souvisejícími s proticovidovými opatřeními jako jsou prý přísnější vymáhání opatření a udělování pokut. Nastupující vládě podle svých slov nevěří, že bude chtít zlepšit přístup k podnikatelům a živnostníkům lepší.

Iniciativa rovněž pořádá vánoční trhy, které vláda předminulý týden zakázala. (pel)