Prodělečné České dráhy zvýší v příštím roce svým zaměstnancům platy o 4 procenta. (Ilustrační foto)

Vysoce prodělečné státní České dráhy zvýší v příštím roce většině svých zaměstnanců tarifní mzdy o 4 procenta. U části zaměstnanců, zejména v manažerských pozicích, se platy zvýší v průměru o 3 až a 3,5 procenta. Dohodly se na tom v nové kolektivní smlmouvě vedení ČD s odbory.

Zvýšení mezd vyjde České dráhy na celkem 400 milionů korun. Firma zaměstnává zhruba 15 tisíc lidí. Průměrná mzda zde činí kolem 39 tisíc korun.

České dráhy zvýší mzdy i přes velké ztráty způsobené koronavirovou krizí. V roce 2020 skupina ČD zahrnující osobní i nákladní dopravu a další dceřiné podniky hospodařila se ztrátou 4,1 miliardy korun. V prvním pololetí letošního roku skupina skončila ve ztrátě 217 milionů korun.

Generální ředitel Českých drah Ivan Bednárik poukázal na to, že současná protikoronavirová opatření a změna cestovních návyků u zákazníků připravila firmu o tržby v řádech miliard korun.

Firmě navíc skokově stoupají externí náklady, což podle Bednárika limituje možnosti zaměstnavatele zvyšovat platy a rozšiřovat benefity.

Výsledek kolektivního vyjednávání s odbory označil za kompromis.

Plyne z ní, že České dráhy zkrátí dovolenou o jeden týden na celkových pět u přibližně 4200 pracovníků, kteří bezprostředně nezajišťují provoz vlaků.

Pokud však zaměstnanec dovolenou v daném roce vyčerpá, bude mít možnost v posledním čtvrtletí čerpat ještě týden placeného volna. (sfr)