Trestní spis k případu Čapí hnízdo míří do Poslanecké sněmovny, kde bude uschován v zabezpečené místnosti. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Odcházejícímu premiérovi a šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi hrozí za dotační kauzu Čapí hnízdo až 10 let vězení. Spis k jeho případu míří do Poslanecké sněmovny, kde bude uschován v zabezpečené místnosti. 

Převoz trestního spisu ke kauze Čapí hnízdo do budovy Sněmovny povilil dozorující státní zástupce Jaroslav Šaroch na žádost šéfky mandátového a imunitního výboru Heleny Válkové (za ANO) .

Upozornilo na to Právo.

Podle Válkové bude trestní spis uložen ve speciálně zabezpečené místnosti výboru. Členové výboru budou mít tři týdny na prostudování policejních dokumentů k případu.

Ve spisu jsou obsaženy výsledky vyšetřování kauzy údajného padesátimilionového dotačního podvodu, v němž byli původně obviněni Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně, bývalá místopředsedkyně představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Nagyová (dříve Mayerová).

Za podvod a poškození finančních zájmů EU jim hrozí až desetileté tresty.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš byl však letos v říjnu opět zvolen poslancem Parlamentu a svým zvolením do Sněmovny tak znovu získal poslaneckou imunitu.

Státní zástupce proto musel opět požádat o Babišovo vydání k trestnímu stíhání. Celkově se tak v této kauze stalo již potřetí.

V předchozích dvou případech Sněmovna žádosti o Babišovo vydání vyhověla. V těchto případech se však členové mandátového a imunitního výboru Sněmovny museli jít s vyšetřovacím spisem seznámit na policii.

Nyní by poslanci měli mít Babišův trestní spis k dispozici do 28. či 29. prosince. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Zákon o střetu zájmů schválený proti Babišovi se vrátí nové koaliční vládě jako bumerang