Evropská unie chce do roku 2027 investovat 300 miliard eur (7,7 bilionu korun). Brusel sice peníze nemá, přesto chce pomocí investic posílit svůj geopolitický vliv a oslabit tak Čínu. (Ilustrační foto)

Evropská unie chce dobýt okolní svět a zastavit Čínu. Do roku 2027 hodlá EU investovat 300 miliard eur (7,7 bilionu korun) do celého světa. Brusel sice peníze na plán obnovy nemá, přesto chce pomocí investic posílit svůj geopolitický vliv a oslabit tak Čínu. 

„Země potřebují důvěryhodné partnery pro projekty, které jsou udržitelné a vysoce kvalitní,“ řekla předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová.

Evropská unie plánuje vybudovat vlastní novodobou Hedvábnou stezku. Pomocí masivních investic do železnic, přístavů a infrastruktury by chtěla Evropa posílit svůj geopolitický vliv v různých regionech světa.

Plánu nazvaném Global Gateway (Globální brána) dali letos v červenci zelenou ministři zahraničí členských zemí. Reagují tak na čínský projekt nové Hedvábné stezky nazvaný „Pás a stezka“.

Unie chce státům podle von der Leyenové nabídnout lepší možnosti. Evropský blok hodlá nasměrovat peníze zejména do projektů podporujících přechod ke klimaticky odpovědnému a digitálnímu hospodářství.

Může mezi nimi být například výroba ekologicky čistého vodíku, instalace podmořských datových kabelů a další udržitelné infrastruktury.

Částka 300 miliard eur bude zahrnovat finance EU, členských států, evropských finančních institucí a národních rozvojových bank. Zhruba 135 miliard eur budou činit záruky z nového Evropského fondu udržitelného rozvoje plus.

Do projektu se zapojí i Evropská investiční banka. Grantové financování ve výši až 18 miliard eur má pocházet z jiných programů EU. Významnou část peněz by měly přinést soukromé investice, které chce unie svou účastí na projektech vyvolat.

Čína se v posledních letech snaží svými projekty zvýšit investice a vliv v jižní Asii, ale i na dalších kontinentech. Pomoci k tomu má vybudování sítě železnic, přístavů a další infrastruktury.

Řada evropských zemí či Spojené státy to kritizují jako nezdravé posilování vlivu čínského totalitního režimu a chtějí ho proto nějak vyvážit. (pel)