Elektřina a plyn budou v příštím roce ještě dražší, a to i kvůli regulaci. (Ilustrační foto)

Elektřina a plyn budou v příštím roce ještě dražší, a to i kvůli regulaci. Energetický regulační úřad (ERÚ) zvedne regulované ceny energií. Regulovaná složka ceny elektřiny pro domácnosti příští rok vzroste v průměru o 3,7 procenta a u plynu o 2,4 procenta.

„Přestože se nám znovu podařilo udržet růst regulované složky pod hladinou spotřebitelské inflace, mírnému nárůstu regulovaných cen se nevyhneme. Výsledné ceny by ale v důsledku růstu regulované složky neměly vzrůst více než o 2 procenta u elektřiny, respektive o 1 procento u plynu. Řádově rychleji však roste burza, na kterou ERÚ nemá vliv a kvůli které o desítky procent zdražují dodavatelé, což je hlavní důvod strmého růstu cen energií,“ uvedl Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Ještě na konci loňského roku neregulovaná složka stanovená dodavateli energií tvořila méně než polovinu z celkové ceny elektřiny pro domácnosti (47,7 procenta). Dnes už se na výsledné ceně podílí téměř třemi pětinami (59,4 procenta).

U elektřiny tvoří regulovaná část stanovovaná ERÚ 40,6 procenta výsledné ceny, tedy méně než v letošním roce. U plynu tvoří regulovaná cena 18,6 procenta, letos to byla třetina.

V regulované části ceny jsou zahrnuty především poplatek za přenos a distribuci, u elektřiny také příspěvek na obnovitelné zdroje energie. Zbylou část ceny určují sami dodavatelé.

Za elektřinu si příští rok připlatí i firmy, zásadní vliv zde má opět růst cen na velkoobchodních burzách. Regulovaná složka elektřiny na hladině velmi vysokého napětí tvoří 17 procent z ceny, u vysokého napětí to je 29 procent. (pel)

Cena emisních povolenek překonala 70 eur za tunu. Elektřina bude ještě dražší

Rostoucí ceny elektřiny mají první oběť: Bohemia Energy miliardáře Písaříka zkrachovala

Polostátní ČEZ od ledna zvýší cenu elektřiny: Zákazníci si připlatí zhruba o třetinu