Cena emisních povolenek poprvé překročila hranici 70 eur (zhruba 1 780 korun) za tunu. (Ilustrační foto)

Cena emisních povolenek v EU trhla rekord. Překonala hranici 70 eur (1 780 korun) za tunu. Jde o maximum od roku 2005, kdy Brusel systém obchodování s povolenkami zavedl. Zdražení povolenek se podle analytiků odrazí také na cenách elektřiny, které ještě dál porostou.

Cena za vypouštění škodlivin do ovzduší tak v EU ještě nikdy nebyla vyšší. V pondělí dopoledne se cena povolenek pohybovala kolem 70,43 eura za 1 tunu. Později začala mírně klesat a kolem poledne se dostala na 69,90 eura za tunu.

Za poslední rok se cena zvýšila o 60 procent. Do cen se nyní odrazilo chladné počasí a také nižší výkon větrných elektráren. Kvůli tomu stoupla výroba energií pomocí fosilních paliv a následně se zvýšila poptávka po povolenkách.

„Cena emisních povolenek EU ráno vylétla prvně v historii nad 70 eur za tunu vypuštěného ekvivalentu CO2. Důvodem je prudké zdražení plynu, kvůli němuž dramaticky stoupá sháňka po uhlí. Výsledkem budou poměrně vysoké emise CO2, ale zato citelně dražší elektřina pro domácnosti,“ okomentoval situaci na Twitteru ekonom Lukáš Kovanda.

Analytici se navíc shodli, že cena evropských emisních povolenek dále poroste, a to ze současných 70 eur (zhruba 1 780 korun) za tunu až na 100 eur (zhruba 2 545 korun) za tunu.

Tzv. evropský systém pro obchodování s emisemi ETS funguje od roku 2005 a je hlavním nástrojem EU pro boj s emisemi. Znečišťovatelé ovzduší si v rámci něj kupují možnost vypouštět skleníkové plyny.

K dispozici je však jen omezené množství povolenek, jejichž počet se navíc postupně snižuje. To zvedá jejich cenu a nutí firmy k osekávání svých emisí. Ceny povolenek se zvyšují i díky růstu cen ropy a zotavení cen zemního plynu v Evropě.

Dosud si povolenky musely kupovat pouze elektrárny, velké průmyslové podniky a letečtí dopravci. Nyní Evropská komise chce, aby se jimi platilo i v silniční a lodní dopravě nebo u vytápění budov.

Podle Komise bylo na konci loňského roku v oběhu zhruba 1,579 miliardy povolenek, o 14 procent více než před rokem. Brusel proto rozhodl, že z budoucích aukcí stáhne 378,9 milionu povolenek a umístí je do rezervy pro stabilizaci trhu. (pel)