Polostátní energetický gigant ČEZ od ledna 2022 zvýší cenu elektřiny. (Ilustrační foto)

Polostátní energetický gigant ČEZ od ledna 2022 zvýší cenu elektřiny. Zákazníci si připlatí v průměru zhruba o třetinu. Zdražení se bude týkat ale jen klientů, kteří nemají cenu na příští rok zafixovanou. Důvodem je, že velkoobchodní cena elektřiny letos vzrostla v celé Evropě na rekordní úroveň.

„Pro nejběžnější sazby domácností, které elektřinou vaří a svítí, bude změna ceníků znamenat vyšší platby v průměru o 250 korun měsíčně,“ uvedl mluvčí ČEZ Roman Gazdík.

Cena elektřiny za poslední rok podle něj stoupla trojnásobně.

Samotná cena za spotřebovanou megawatthodinu se ale například u nejběžnější sazby D02 zdvojnásobí. Zatímco dosud za megawatthodinu platili lidé 1 700 korun bez DPH, nově to bude 3 120 korun.

Výsledné ceně ale pomáhá fakt, že regulované poplatky zůstávají v tuto chvíli stejné. Jejich výši na příští rok oznámí Energetický regulační úřad během listopadu.

Kromě elektřiny se ČEZ, jehož majoritním vlastníkem je stát, který ve firmě drží zhruba 70 procent akcií, chystá zdražit také plyn. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v půlce října odhadl růst jeho ceny o polovinu až dvě třetiny.

Nárůst cen u plynu bude podle Beneše ještě vyšší než u elektřiny.

Stát může snížit nynější vysoké ceny elektřiny tím, že dá pokyn firmě ČEZ, aby se vyvázala z obchodování na německé burze. Elektřina by tak zůstala v ČR za výrobní náklady a přiměřený zisk.

Uvedla to předsedkyně spolku pro dostavbu jaderné elektrárny Temelín Ivana Kerlesová.

Podle ČEZ to však není možné kvůli dohodám s EU.

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či násobně.

Rostoucí ceny už položily firmy Bohemia Energy se zhruba 900 tisíci odběrateli, Kolibřík energie s 28 tisíci klienty a A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy. (pel)