Prezident Miloš Zeman nakažený covidem-19 jmenoval 50 dnů po volbách na zámku v Lánech lídra vítězné koalice SPOLU Petra Fialu (ODS) novým premiérem Česka. (Foto: Twitter P. Fiala)

Prezident Miloš Zeman nakažený covidem-19 jmenoval 50 dnů po volbách na zámku v Lánech lídra vítězné koalice SPOLU Petra Fialu (ODS) novým premiérem Česka. Kvůli nákaze a povinné izolaci proběhl ceremoniál za průhlednou stěnou se zajištěním audiovizuálního kontaktu. 

Zeman v krátkém projevu po jmenování Fialy – v němž nového premiéra oslovil i křestním jménem – připomněl, že na přelomu století byl také předsedou vlády.

„Řídil jsem se dvěma zásadami: Vážit si lidí, kteří v životě něco dokázali, a nevážit si žvanilů, za kterými není viditelná práce, a kteří zato radí jiným, jak mají pracovat. To se týkalo jak novinářů, zejména politických komentátorů, tak i neúspěšných politiků,“ řekl.

Prezident po jmenování potvrdil, že platí, že od pondělí začnou jeho konzultace se všemi kandidáty na ministry, potrvají do 13. prosince.

Fiala pak doufá, že se mu rychle podaří složit i zbytek vlády, která „provede tuto zemi složitou aktuální situací, vyřeší palčivé problémy, které nás dnes tíží, ale také provede potřebné změny pro dobrou budoucnost našich občanů a jejich dětí“.

Doplnil, že věří „v dobrou spolupráci“ s prezidentem i v budoucnu.

Kvůli nákaze covidu-19 potvrzené u prezidenta musel ceremoniál proběhnout za speciálních podmínek za průhlednou stěnou.

„Ústavní akt se uskuteční za nejpřísnějších hygienických opatření, která dosud Kancelář prezidenta republiky řešila. Prezident republiky vyslovil se všemi opatřeními osobní souhlas a ochotu je v zájmu věci podstoupit,” uvedl před ceremoniálem Ovčáček.

U jmenování byli ještě hradní kancléř Vratislav Mynář a protokolář Vladimír Kruliš.

Všechny přítomné osoby byly testovány na koronavirus a musely mít nasazeny respirátory třídy FFP3. Místnost byla rovněž řádně větrána a kompletně dezinfikována, včetně všech předmětů.

Jmenovací dekret podepsal prezident už v sobotu, potom byl dokument ozářen ultrafialovým světlem, které by mělo zahubit případné virové částice.

Zeman měl Fialu původně jmenovat předsedou vlády v pátek v poledne, protože však u něj byl prokázán koronavirus, musel se ve čtvrtek pár hodin po propuštění vrátit zpět do nemocnice a program musel být odložen.

Jmenování Fialy však neznamená, že vláda Andreje Babiše (ANO) končí. Bude vládnout v demisi až do chvíle, než prezident jmenuje celý nový kabinet.

Situaci, kdy má republika dva premiéry, Ústava ČR přímo neřeší. Hovoří ale o tom, že prezident „pověřuje vládu, jejíž demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejích funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády”.

Zeman už dříve uvedl, že má problém s jedním ministerským adeptem. Fiala sice konkrétní nebyl, protože se s prezidentem dohodli, že jméno „problémového“ adepta nebude zatím sdělovat, ale podle informací iDnes.cz jde o pirátského uchazeče na post ministra zahraničí Jana Lipavského, a to nejspíš za jeho postoje k Rusku a Číně.

Starostové a nezávislí ještě musí rozhodnout, kdo nahradí Věslava Michalika, který se nominace na post ministra průmyslu nakonec vzdal. (pel)

Zeman je z nemocnice zpátky v Lánech. Navzdory izolaci a zákazu jmenuje Fialu v neděli

Koronavirus překazil Fialovo jmenování: Na křeslo premiéra si ještě chvíli počká