Prezident Miloš Zeman nakažený koronavirem je zpátky v Lánech z nemocnice. Lídra SPOLU Petra Fialu plánuje i tak jmenovat v neděli. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Nakažený prezident Miloš Zeman je zpátky v Lánech z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN), kam byl převezen ve čtvrtek pár hodin po propuštění poté, co u něj byla prokázána infekce covidu-19. Navzdory izolaci a zákazu šéfky hygieniků Pavly Svrčinové plánuje jmenovat lídra koalice SPOLU Petra Fialu (ODS) novým premiérem v neděli. 

Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici v pražských Strašnicích v sobotu v 15:30.

Kancelář prezidenta republiky připravuje ceremoniál i přes prezidentovu nákazu.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová upozornila, že i pro bezpříznakové pacienty platí platí povinnost čtrnáctidenní izolace a výjimky neexistují.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO) nemůže být Fiala jmenován v osobním kontaktu se Zemanem.

Šéf prezidentova lékařského konzilia Tomáš Zima je naopak toho názoru, že existují způsoby, jak Fialu jmenovat bez porušení platných hygienických opatření.

Zeman měl Fialu původně jmenovat předsedou vlády v pátek v poledne, protože však u něj byl prokázán koronavirus, musel se ve čtvrtek pár hodin po propuštění vrátit zpět do nemocnice a program musel být odložen.

O Zemana bude v Lánech znovu pečovat společnost Senior Home Group, která se zdravotní péči o prezidenta začala věnovat po jeho čtvrtečním propuštění z ÚVN. (pel)

Šéfka hygieniků zarazila nakaženému Zemanovi jmenování Fialy premiérem

Koronavirus překazil Fialovo jmenování: Na křeslo premiéra si ještě chvíli počká

Prezident Zeman po téměř 7 týdnech opustil nemocnici. Na vlastní zodpovědnost