Koronavirus prokázaný u prezidenta Miloše Zemana překazil jmenování Petra Fialy (ODS) předsedou vlády. (Ilustrační foto)

Koronavirus překazil jmenování Petra Fialy (ODS) předsedou vlády. Fialovo jmenování mělo proběhnout už v pátek v poledne, na křeslo premiéra si ale ještě chvíli počká. Prezident Miloš Zeman se nakazil covidem-19 a musel se ve čtvrtek vrátit do nemocnice pár hodin po propuštění. 

„Podle informací ošetřujícího lékaře profesora Miroslava Zavorala bude prezident republiky Miloš Zeman v sobotu dne 27. listopadu 2021 propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice v Praze na zámek v Lánech,“ oznámil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

O den později v 11:00 hodin jmenuje prezident na zámku v Lánech Petra Fialu premiérem.

„Za dodržení platných hygienicko-epidemiologických opatření,“ dodal mluvčí.

Jak připomněl server iDnes.cz, prezident může předsedu vlády jmenovat i písemně. Ústava tomu nijak nebrání. V článku 62 se píše, že prezident republiky jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády a přijímá jejich demisi, odvolává vládu a přijímá její demisi.

Hradní kancelář zatím neupřesnila, zda po jmenování nového premiéra bude pokračovat i další dříve avizovaný Zemanův program, tedy schůzky prezidenta s jednotlivými kandidáty na ministry.

„Jsem rád, že pan prezident si uvědomuje závažnost situace, uvědomuje si nutnost, aby byla v České republice rychle jmenována vláda, která odpovídá výsledku voleb a bude mít důvěru v Poslanecké sněmovně,“ reagoval Fiala.

Fiala by se chtěl s prezidentem v neděli domluvit také na tom, jakým způsobem si Miloš Zeman promluví s kandidáty na ministry, a stanovit harmonogram jmenování celé vlády. Původně se chtěl prezident s každým kandidátem sejít osobně, první rozhovory se měly konat v pondělí a pokračovat dva týdny. (pel)

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil