Most bojkotuje vládní zákaz vánočních trhů kvůli šíření covidu-19 v Česku. Radnice je nahradí zimními farmářskými trhy. (Ilustrační foto)

Město Most bojkotuje vládní zákaz vánočních trhů kvůli šíření covidu-19 v Česku. Radnice je nahradí zimními farmářskými trhy. V Mostě si přitom trhovci teprve včera vyzvedli klíče od stánků, které se měly v nadcházejících čtyřech týdnech stát jejich denní provozovnou. 

Radnice o tom informovala na webu.

„Navezli nakoupené zboží za nemalé finanční prostředky a ani na chvíli si nepřipouštěli, že by ,vrchnost z Prahy‘ mohla vydat rozhodnutí, kterým se pokusí ukrást lidem už druhý rok nejkrásnější svátky v roce,“ uvedlo město.

Primátor města Mostu Jan Paparega řekl, že bude s vedením města hledat možnosti, jak trhy zachovat.

„Takto hloupé rozhodnutí omezující pohyb osob na čerstvém vzduchu, kdy o pár metrů vedle se v obchodním domě tísní několik set osob v uzavřeném prostoru, je pro nás nepřijatelné. Každý, kdo má svých pět pohromadě přece vyhodnotí, kde je větší riziko možnosti nákazy. Rozhodnutí Vlády ČR bereme na vědomí, ale rozhodně s ním nesouhlasíme,“ uvedl.

Most nahradí vánoční trhy zimními farmářskými. Ty jsou dál povoleny, ale není dovoleno tam jíst ani pít alkohol.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) však rozhodnutí považuje za obcházení nařízení.

„Primátor Mostu si to musí sám obhájit, jestli toto je správná cesta, jak bojovat s epidemií. Já docela znám situaci v Krajské zdravotní v Ústeckém kraji, kde jsem působil, takže mám informace o tom, jak jsou tamní nemocnice přetížené,“ řekl Vojtěch.

Proti nařízení vlády uzavřít veškeré vánoční trhy v republice v rámci opatření proti šíření koronaviru se vymezilo i vedení Prahy, které upozornilo, že vláda vydala zákaz jen den před adventním víkendem, kdy už mají provozovatelé nakoupeny veškeré suroviny.

I proto radnice vyzvala vládu k neodkladnému nabídnutí adekvátních kompenzací za zrušené trhy bez možnosti se na tuto situaci připravit.

„Rozhodnutí vlády o zrušení konání venkovních vánočních trhů doslova ze dne na den je nehorázné vůči všem provozovatelům trhů i samotným stánkařům, kteří si zboží mnohdy zakoupili na úvěr. Je neskutečné, že je nechali ty stánky i postavit a teď je budou nutit je zase zbourat. Vláda musí nabídnout co nejrychleji adekvátní finanční kompenzace všem stánkařům,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Zdeněk Hřib.

Hlavní město mělo pro letošní rok připraveny adventní trhy na Staroměstském náměstí a náměstí Republiky, které měla provozovat společnost Taiko.

Další trhy byly v menším měřítku připraveny na Mariánském náměstí, které organizoval přímo pražský magistrát, a prodávat zde své předměty měly výhradně neziskové organizace a chráněné dílny.

Vláda nicméně rozhodla ve čtvrtek o zrušení všech vánočních trhů bez výjimky. (pel)