V4 jednala o migrační krizi na polsko-běloruských hranicích. Česko nabídlo poslat vojáky. (Ilustrační foto)

Zástupci visegrádské čtyřky (V4) řešili migrační krizi na polsko-běloruské hranici. Česko, Slovensko i Maďarsko přislíbily Varšavě plnou podporu. Prezident Miloš Zeman nabídl Polsku vyslání vojáků, kteří by pomohli bránit hranice před náporem uprchlíků. 

„Hranice, kterou odvážně bráníte, není jen hranicí Polské republiky, ale zároveň hranicí Evropské unie a hranicí členské země NATO. Na jakékoli její ohrožení by měly proto reagovat všechny členské státy EU a NATO a měly by nabídnout účinnou pomoc,“ napsal Zeman v dopise svému polskému protějšku Andrzeji Dudovi. 

„Armáda ČR je připravena, bude-li z Vaší strany zájem a při splnění zákonných podmínek, vyslat k pomoci při obraně hranice Polské republiky své vojáky. Příslušníci ozbrojených sil České republiky jsou v současné době připraveni k okamžitému přesunu,“ pokračoval.

Předsedové vlád států skupiny V4 se kvůli migrační krizi na polsko-běloruské hranici setkali v Budapešti.

Český premiér Andrej Babiš znovu zopakoval nabídku Prahy vyslat do Polska své policisty či vojáky, šéf polské vlády Mateusz Morawiecki o to ale podle Babiše zatím nepožádal.

„V4 funguje velice dobře. Problémů, které má Evropa, je víc a víc. Když Maďarsko v roce 2015 postavilo plot, všichni premiéra Orbána kritizovali. Dnes chtějí politici za stavbu plotů unijní peníze,“ kritizoval Babiš, podle kterého boj s pašeráky není efektivní.

Pobaltské země, ale také EU obviňují Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně posílá migranty z Blízkého východu a Afriky s cílem destabilizovat evropský blok a jako pomstu za sankce Západu.

Situace se v posledních týdnech vyostřila, když k polské hranici za doprovodu běloruských vojáků a pohraničníků dorazilo několik tisíc migrantů. Polsko se jim snaží zabránit v překonání hranice, na místě zasahovaly tisíce polských policistů a vojáků. (pel)

Do Polska se valí lavina migrantů od Běloruska. EU potrestá Lukašenka dalšími sankcemi

Polsko dalo zelenou stavbě zdi proti migrantům na hranici s Běloruskem