Část zkušebních komisařů pro autoškoly se zapojila do dvoudenní stávky. (Ilustrační foto)

Část zkušebních komisařů pro autoškoly se zapojila do dvoudenní stávky. Asociace zkušebních komisařů ČR (AZK ČR) chce protestem upozornit na nečinnost vedení ministerstva dopravy, pokud jde o situaci ve vzdělávání komisařů. 

„Stále máme vyhlášenu Stávkovou pohotovost. Z tohoto stavu vyplývá, že o stávce se na valné hromadě AZK hodně mluvilo i hlasovalo. Nyní je před námi úkol, který byl valnou hromadou jako nejvyšším orgánem spolku odhlasován,“ uvedl Pavel Ctibor, předseda AZK.

Doplnil, že se jedná o další protestní akci, kdy v době 22. 11. a 23. 11. 2021 bude přerušeno provádění „zkoušek odborné způsobilosti“.

Zkušební komisařky či komisaři, kteří se budou chtít připojit k protestu, budou v tyto dny normálně přítomni na pracovišti a svou pracovní dobu využijí například na provedení kontrol autoškol nebo třeba na zpracování administrativních úkonů, povinné školení apod.

„Kromě samotného provádění zkoušek máme nepochybně všichni i další práci, která pro nás, jako pro úředníky obcí, vyplývá z popisů naší pracovní činnosti. Je jasné, že při provádění zkoušek po ukončení všech omezujících opatření Vlády ČR a MZ ČR na tyto činnosti nezbývalo většině komisařů příliš mnoho času,“ uvedl Ctibor.

„Tuto protestní akci jsme naplánovali z důvodu upozornění na neprofesionální činnost stávajících zástupců MD ČR. S pojmem „stávka“ ale musíme zacházet opravdu velmi opatrně,“ dodal.

Asociace odhadovala, že by se protestu měla zúčastnit většina ze čtyř stovek komisařů po celé republice.

Ministerstvo dopravy považuje celou akci za zbytečnou a bezdůvodnou. Resort argumentuje tím, že se zástupci komisařů se schází pravidelně. (pel)