V Česku začne od pondělí platit úplný lockdown pro neočkované. Kromě cest do práce nebo na nákup se nedostanou vůbec nikam, ani do hospody. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce od pondělí 22. listopadu 2021 uvalit totální lockdown pro neočkované proti koronaviru. Do restaurací, kadeřnictví, na sportovní a kulturní akce budou vpuštěni jen očkovaní lidé a ti, kteří prodělali covid-19. Ironií však je, že Babiš to oznámil v předvečer svátku boje za svobodu. 

„Zavedeme tzv. bavorský model. Bude zaveden v noci z neděle 21. na pondělí 22. listopadu. Od tohoto času budou pro služby a hromadné akce uznávána povolení pouze pro očkované a lidi, kteří prodělali covid. Ruší se úplně testy,” řekl Babiš v České televizi.

Odcházejí vláda podle něj už nechce na nic čekat, protože epidemiologická situace je kritická.

Zpřísnění by měl kabinet v demisi oficiálně schválit na čtvrtečním jednání. Předseda vlády přiznal, že původně se měla opatření zpřísnit až od prosince, nakonec se je vláda rozhodla zavést už teď.

„Situace je kritická, hlavně v Moravskoslezském a Zlínském kraji. Tam celé rodiny končí na jednotkách intenzivní péče. Jsou to nenaočkovaní. Chtěl bych důrazně požádat všechny, aby se očkovali. Neočkovaní mají téměř devětkrát větší pravděpodobnost mít těžký průběh a zemřít,” uvedl Babiš.

Dosluhující premiér se také ohradil vůči slovům pravděpodobného budoucího premiéra Petra Fialy (ODS), podle kterého se končícímu Babišovému kabinetu prý epidemická situace vymyká z rukou.

„Nemáme čas, nemůžeme na ně čekat. Nezapojili se, dnes celý den poslouchám nějaké lži. Teď se musí všichni spojit. Situace je vážná. Teď máme toto opatření. Jestli má koalice nějaké jiné, ať s ním přijdou,“ podotkl premiér a znovu apeloval na občany, aby se nechali očkovat.

Výjimku budou mít děti do 18 let, které se budou moci prokazovat PCR testem. Stejný typ testu bude dál sloužit jako vstupenka pro rozočkované osoby a pro ty, kteří se nemohou očkovat ze zdravotních důvodů.

V Česku v úterý 17. listopadu 2021 laboratoře odhalily 22 479 nově nakažených covidem-19. Jde o nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie.

To sousední Slovensko šlo ještě dál. Tamní vláda neočkované nepustí ani na nákup.

Do nákupních středisek, aquaparků, wellness center a ubytovacích zařízení budou moci podle slovenského premiéra Eduarda Hegera vstupovat pouze očkovaní a ti, kteří covid-19 prodělali. Stejně tak bude omezen vstup na hromadné akce.

Pro vstup na pracoviště se podle návrhu bude třeba prokázat potvrzením o očkování, testu na koronavirus nebo o prodělání covidu. (pel)

Nový koronarekord v ČR: Za den přibylo 22 479 nakažených, nejvíce od začátku pandemie