V Česku přibylo za den 22 479 případů covidu, nejvíc od začátku pandemie. Roste i počet hospitalizovaných. (Ilustrační foto)

V Česku v úterý 17. listopadu 2021 laboratoře odhalily 22 479 nově nakažených covidem-19. Jde o nejvyšší denní nárůst od začátku pandemie. Číslo je zhruba o čtvrtinu vyšší než dosavadní rekord z letošního 6. ledna. 

Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

Denní nárůsty počtu nákaz v Česku stoupají poslední měsíc velmi prudce.

V polovině října se ještě pohybovaly kolem 1 500 nově nakažených za den, na začátku listopadu už činily skoro 10 tisíc denně a před týdnem dosáhly skoro 15 tisíc případů za den.

Roste také počet hospitalizovaných s covidem-19. Za uplynulý týden jejich množství stouplo přibližně o čtvrtinu na 4 425. Na začátku října přitom bylo ještě hospitalizovaných kolem 250.

Nemocnice v Česku proto musí kvůli vysokému počtu covidových pacientů omezovat odkladnou péči a v některých regionech vypomáhají v nemocnicích vojáci.

Ke středečnímu ránu bylo v nemocnicích v zemi volných podle ministerstva zdravotnictví jen 21 procent lůžek s umělou plicní ventilací a 23 procent standardních lůžek s kyslíkem.

Rychle se zvyšují i počty zemřelých. V pondělí zemřelo 84 lidí s covidem, podobně jako za celý červenec, srpen a září dohromady. Za listopad je úmrtí 848, za celý říjen jich bylo 333.

Incidenční číslo vzrostlo ve všech regionech. Největší zůstává v Olomouckém kraji s 1 217 případy za týden na 100 tisíc obyvatel.

Podle pravděpodobného budoucího premiéra Petra Fialy (ODS) by měla vznikající vláda převzít vedení země co nejdříve. Končícímu kabinetu Andreje Babiše (ANO) se prý epidemická situace vymyká z rukou. (pel)