Prezident Miloš Zeman, který je už přes měsíc v nemocnici, se sešel s končícím premiérem Andrejem Babišem (ANO). (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman je hospitalizován v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) už přes měsíc. Premiér Andrej Babiš (ANO) prezidenta navštívil. Po jednání s ním řekl, že je překvapený, jak je prezident v dobré kondici.

„Když si vzpomenu na to stanovisko nemocnice, které poslala do Senátu, tak v posledním bodě se mluvilo o prognózách, které nebyly úplně dobré. Jsem překvapen, jak dobře na tom je,” řekl.

Prezident podle Babiše plní své běžné pracovní povinnosti.

„Když jsem u něj byl minule, tak ležel. Dnes seděl, bavili jsme se. Jeho stav se zásadně zlepšil. V porovnání s 10. říjnem je to neuvěřitelná změna,“ prohlásil Babiš.

Zeman se má v úterý potkat se slovenskou premiérkou Zuzanou Čaputovou.

Ve středu by pak prezident měl přijmout lídra ODS a kandidáta na budoucího premiéra Petra Fialu (ANO), kterého Zeman pověřil jednáním o sestavení vlády.

Vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář v minulých dnech uvedl, že prezident by se rád scházel i s adepty na ministry.

Zemana převezli do ÚVN 10. října kvůli zhoršení chronického onemocnění. V posledních dnech nicméně ležel rehabilitačním oddělení, kam za ním jeho blízcí či spolupracovníci až na výjimky nemohli, protože nemocnice zakázala návštěvy kvůli covidu-19.

Nyní byl prezident přemístěn na Miloše Zemana na lůžko dlouhodobé péče, a to především proto, aby mohl přijímat i jiné návštěvy než jen své nejbližší. (pel)

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil