Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu 2021 stoupla na 2,54 procenta. (Ilustrační foto)

Průměrná úroková sazba hypoték v říjnu 2021 stoupla na 2,54 procenta ze zářijových 2,43 procenta. Roste tak již osmý měsíc v řadě. Zájemců o hypotéku zatím přesto neubývá a objem poskytnutých hypoték v říjnu opět překročil 30 miliard korun. 

Data zveřejnilo Fincentrum Hypoindex.

„Po razantním zvýšení úrokových sazeb ze strany ČNB, zvyšují svoje nabídkové sazby i jednotlivé banky. A jen díky cca dvou měsíčnímu zpoždění, které je dáno tím, že Fincentrum Hypoindex zaznamenává sazby opravdu poskytnutých hypoték (banky tyto úvěry zpracovávají cca 2 měsíce), se zatím tato navýšení bank v tomto indexu nepromítla,“ uvedl Jiří Sýkora, hypoteční analytik Fincentrum & Swiss Lide Select.

Doplnil, že je ale jasné, že sazby budou postupně stoupat a dostanou se až přes hranici 4 procent a je pravděpodobné, že budou i atakovat hranici 5 procent.

Od března letošního roku již průměrná úroková sazba hypoték vzrostla o 0,61 procentního bodu.

V říjnu banky sjednaly 10 065 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 32,069 miliardy korun. Do bank si přišlo pro hypotéku o 463 lidí více než v září a meziročně dokonce o 1 265 lidí více.

Objem poskytnutých hypoték vzrostl ve srovnání se zářím téměř o 1,5 miliardy korun a oproti říjnu loňského roku se objem zvýšil o 6,9 miliardy korun

Zájem o hypotéky přesto oproti předcházejícím měsícům již klesá. Zatímco ještě v srpnu činil meziroční nárůst objemu poskytnutých hypoték více než 75 procent, v září to již bylo 38 procent a v říjnu již „pouze“ 27 procent.

„Pozvolný nárůst sazeb bude mít za následek i pozvolné klesání zájmu o nové úvěry. V říjnu ovšem dosáhl objem poskytnutých úvěrů na hodnotu 32,069 miliardy korun, což je dokonce více než v září. Dá se ovšem předpokládat, že jakmile se skokové zdražení promítne do průměrné sazby, budou skokově „padat“ i objemy podepsaných hypoték,“ uvedl Sýkora.

Od ledna do října letošního roku sjednaly banky hypotéky již za více než 355 miliard korun.

I kdyby podle Fincentra Hypoindex došlo ke skokovému útlumu zájmu o hypotéky, objem poskytnutých hypoték by se v letošním roce mohl dostat i za hranici 400 miliard korun.

Průměrná výše hypotečního úvěru v říjnu opět vzrostla na 3 186 238 korun.

Nabídkové sazby bank během října začaly směřovat ke čtyřem procentům. Na začátku listopadu trh zaskočila Česká národní banka, která se odhodlala razantně zvýšit základní úrokovou sazbu o 1,25 procentního bodu na 2,75 procenta.

Po posledním navýšení základní sazby ČNB o 0,75 bodu na konci září vzrostly nabídkové sazby hypoték napříč celým trhem. Například hypotéky s fixací na pět let zdražily nejčastěji o 0,5 až 0,7 procentního bodu. (pel)

ČNB krotí inflaci: Zvýšila úrokové sazby na 2,75 procenta. Prudce zdraží úvěry i hypotéky