Výtěžek z prodeje publikace o slangu v Liberty Ostrava pomůže organizaci Světlo autismu.

Obrazově bohatá publikace „Jak se mluvi na enhačku“, která provádí čtenáře ostravskou hutí prostřednictvím slangových výrazů, je od pondělí 1. listopadu k zakoupení ve Velkém světě techniky Dolní oblasti Vítkovice. Výtěžek z prodeje věnuje LIBERTY Ostrava ústavu Světlo autismu ze Slezské Ostravy, který vytváří zázemí a v budoucnu také domov šesti dětem s autismem.

„Pomoci organizaci Světlo autismu jsme se rozhodli nejen proto, že tato aktivita si podporu nepochybně zaslouží, ale také proto, že ústav pečuje mimo jiné i o dvanáctiletou dceru jednoho našeho zaměstnance,“ vysvětlila Barbora Černá Dvořáková, která má v LIBERTY Ostrava na starosti komunikaci a společenskou odpovědnost.

Knihu „Jak se mluvi na enhačku“ vydala společnost LIBERTY Ostrava u příležitosti 70. výročí založení ostravské huti. Jejím cílem je zachovat pro příští generace fragmenty originální mluvy, kterou tvořily celé generace zaměstnanců Nové huti.

Svérázný jazyk se rodil na základech peprné ostravštiny, do níž pronikaly německé odborné výrazy a míchala se polština pracovníků z příhraničí, kteří do nové továrny přijížděli za prací.

„Úsporný jazyk zasazuje slangové výrazy, označující různé nástroje, výrobky i profese, do kontextu výrobního procesu a umisťuje je do konkrétních provozů. Text je koncipován tak, aby přiblížil všechna zásadní pracoviště a technologie ostravské huti od vysokých pecí, kde se vyrábí železo, přes ocelárnu a slévárnu, až po válcovny, kde vznikají konečné produkty,“ řekl odborný poradce knihy Ladislav Zela, dříve vědecký pracovník, který několik posledních let působí jako průvodce ostravskou hutí.

Soudobé i historické fotografie z obrazově atraktivních provozů huti doplňují kresby známého ostravského kreslíře a karikaturisty Václava Šípoše, který knihu zalidnil typickými postavami s výraznými charaktery.

Publikaci lze zakoupit v obchůdku se suvenýry ve Velkém světě techniky v DOV v Ostravě, který je otevřen denně od 10 do 18 hodin. K dostání je za 80 korun, 63 korun z prodeje každé knihy půjde na organizaci Světlo autismu.

Zapsaný ústav Světlo autismu založili ve Slezské Ostravě manželé Vladimíra a Vladimír Cigánkovi pro svou dceru Leontýnku trpící poruchou autistického spektra, a pro dalších pět dětí, jimž organizace poskytuje klidné útočiště.

Konečným cílem je vybudovat komunitní centrum, které bude bezpečným domovem pro klienty v době, kdy dospějí. Mezi dětmi, o něž organizace Světlo autismu pečuje, je také dvanáctiletá Barunka, dcera Jiřího Běčáka, který pracuje v rourovně LIBERTY Ostrava jako předák seřizovač.

Barunka kromě dětského autismu trpí také vrozeným tělesným postižením, neboť se narodila s chybějícími prsty na pravé ruce.

Její rodiče u organizace Světlo autismu nehledají jen aktuální pomoc, ale také odpověď na otázku, co bude s dcerkou, až oni sami budou staří, nebo tady už vůbec nebudou.

„Když přišli manželé Cigánkovi s myšlenkou, že chtějí vybudovat pro svou Leontýnku a pár dalších dětí s autismem domov, kde spolu budou spokojeně žít, ani na chvíli jsme nezaváhali a připojili jsme se. Chceme pro Barunku spokojené a důstojné žití do konce jejího života. Je to naše zlatíčko, které miluje svoji rodinu, tanec, zvířata, svůj život. A my máme naději na klidný odchod,“ řekl otec Barunky Jiří Běčák.

(tis)