Ruského plynu proudí Jamalem do Evropy o polovinu méně, ceny rostou. (Ilustrační foto)

Plynovod Jamal přiškrtil dodávky ruského plynu do Evropy přes Bělorusko a Polsko zhruba o polovinu proti předchozímu dni. Velkoobchodní cena plynu tak vyskočila znovu nahoru. Situaci navíc vyostřují hrozby běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který za uvalení nových sankcí EU proti Minsku zvažuje úplné přerušení tranzitu ruského zemního plynu přes Bělorusko.

Průtok plynovodem Jamal na měřicí stanici v německé obci Mallnow u polských hranic se ráno pohyboval kolem 6,47 milionu kilowatthodin (kWh) za hodinu, což je zhruba o polovinu méně, než byl středeční průměr.

Cena klíčového termínového kontraktu na zemní plyn k dodání v prosinci krátce po 15. hodině vykazovala růst o 3,5 procenta na 72,55 eura (zhruba 1 833 korun) za megawatthodinu (MWh), ukázala data ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Začátkem října se cena vyhoupla o 40 procent a poprvé překročila 160 eur (zhruba 4 tisíce korun) za megawatthodinu. Před rokem se přitom pohybovala nad 15 eury (380 korun) za megawatthodinu.

Ruský prezident Vladimir Putin koncem října nařídil státní plynárenské společnosti Gazprom, aby zvýšila dodávky do Evropy, jakmile budou doplněny domácí zásobníky.

V úterý firma Gazprom oznámila, že začala čerpat plyn do pěti evropských podzemních zásobníků.

Situaci navíc vyostřují hrozby běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, který za uvalení nových sankcí proti Minsku zvažuje úplné přerušení tranzitu ruského zemního plynu přes Bělorusko.

„Zahříváme Evropu a stále nám vyhrožují, že zavřou hranice. A co když my tam zavřeme zemní plyn?“ prohlásil Lukašenko.

EU se chystá uvalit sankce na Lukašenkův režim za provokování migrační krize na hranicích s Polskem a pobaltskými státy. (pel)

Putin pustí do Evropy více plynu. Ceny začaly klesat

Ceny plynu prudce vyskočily nahoru. Kontrakty zdražily za den o 40 procent