Odcházející Babišova vláda schválila od ledna 2022 navýšení platů státních zaměstnanců o 1 400 korun měsíčně. (Ilustrační foto)

Státním zaměstnancům by od ledna 2022 měly stoupnout platy o 1 400 korun měsíčně. Pracovníci státu a veřejných služeb dostanou 1 000 korun v základu výdělku a 400 korun v odměnách. Schválila to odcházející menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD. 

Informovala o tom ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

„Na vládě jsme dnes schválili slíbené navýšení platů zaměstnancům ve veřejném sektoru od ledna 2022 o 1400 Kč měsíčně. Ve všech stupnicích platových tarifů dojde k rovnoměrnému navýšení o 1000 Kč, dalších 400 Kč půjde do netarifních složek platu,“ oznámila šéfka státní kasy na Twitteru.

Učitelé a pedagogičtí pracovníci by si měli polepšit o 3 procenta.

Zdravotníci s platem do 7. platové třídy o 1 400 Kč měsíčně, od 8. platové třídy výš o 6 procent.

„Platy zdravotníků nejsou primárně financovány z rozpočtu, ale z veřejného zdravotního pojištění podle úhradových vyhlášek,“ dodala Schillerová.

Kabinet podle Schillerové schválil tři nařízení pro zaměstnance státu, pro ozbrojené složky a pro obranu.

Kandidát na budoucího ministra financí Zbyněk Stanjura (ODS) ovšem už avizoval, že pokud Babišova vláda zvýšení platů pracovníků státu a veřejné sféry o stejnou částku odsouhlasí, nový kabinet tvořený koalicemi SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) a PirSTAN ho zřejmě zruší.

Nynější ministryně financí ale uvedla, že s částkou navíc počítá rozpočet na příští rok. Celkový dopad navýšení platů má činit 11,3 miliardy korun. Do státního rozpočtu z toho byla započtena jen část. Zbylou částku chce vláda získat snížením mandatorních výdajů.

Chystaná vláda koalic SPOLU a PirSTAN ale ohlásila, že hodlá stávající návrh státního rozpočtu překopat a plánuje snížit schodek rozpočtu ČR pro rok 2022 z navrhovaných 377 miliard na 300 miliard korun.

I přes nařízení Babišovou vládou tedy není vůbec jasné, zda platy státních zaměstnanců nakonec porostou.

Průměrný hrubý plat zaměstnance státu se loni zvýšil meziročně o 2 686 korun na 39 747 korun měsíčně. Podle Českého statistického úřadu představovala průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců v celé ekonomice 35 662 korun. (pel)

Stát letos platí za 20 tisíc prázdných míst ve státní správě. Každé stojí polovinu, co obsazené

Na platy státních zaměstnanců jde stále více peněz. Zatěžují rozpočet, ale výkonnost klesá