Stát letos platí za téměř 20 tisíc prázdných míst ve státní správě a každé z nich stojí polovinu, co obsazená pozice. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Stát letos platí za téměř 20 tisíc prázdných míst ve státní správě a každé z nich stojí polovinu, co obsazená pozice. Zjistila to Česká televize, která má k dispozici materiál ministerstva financí. Nejvíce je takových pozic v resortech školství, vnitra, financí a spravedlnosti. Vláda přitom v příštím roce hodlá nabrat dalších 7 tisíc nových zaměstnanců. 

„Počínaje druhým měsícem, kdy je místo neobsazeno, krátí ministerstvo financí bez dalšího ze zákona 50 procent prostředků,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

V praxi tak druhou polovinu i tak stát zaplatí.

Nejvíce prázdných míst – 8 500 – eviduje ministerstvo školství. Následuje vnitro, kde chybí 4 761 lidí. Celkově chybí v ČR 19 400 státních zaměstnanců.

Jak informovala ČT, podle pravicové opozice by stát udělal nejlépe, kdyby alespoň část neobsazených míst zrušil.

Vláda však má v plánu přesně opačný krok. V příštím roce hodlá nabrat dalších 7 tisíc nových zaměstnanců.

Jak letos v srpnu upozornil Nejvyšší kontrolní úřad, přestože roste počet státních zaměstnanců, na jejichž platy jde každý rok ze státního rozpočtu stále více peněz, výkonnost veřejného sektoru v posledních letech klesá.

Se zvyšujícím se objemem peněz na platy zaměstnanců státu se současně zvyšuje i podíl těchto výdajů na příjmech státního rozpočtu.

Na platy pracovníků veřejného sektoru bylo v covidovém roce 2020 vynaloženo 232,49 miliardy korun, což je oproti roku 2016 nárůst o 81,06 miliardy korun.

Rovněž počet zaměstnanců se za stejné období zvýšil o více než 41 tisíc osob (skoro 34 tisíc osob v regionálním školství, z toho téměř 15 tisíc osob byl meziroční nárůst v roce 2020).

Průměrný hrubý plat zaměstnance státu se loni zvýšil meziročně o 2 686 korun na 39 747 korun měsíčně. Podle Českého statistického úřadu představovala průměrná hrubá mzda na přepočtené počty zaměstnanců v celé ekonomice 35 662 korun.

Státní rozpočet vykázal v roce 2020 vysoký deficit ve výši 367,4 miliardy korun a vysoké deficity jsou plánovány i v dalších letech. Při snaze o snižování deficitů státního rozpočtu by podle NKÚ bylo vhodné se zaměřit nejen na posílení příjmové stránky rozpočtu, ale rovněž na efektivní vynakládání prostředků, zejména provozních. (pel)

Na platy státních zaměstnanců jde stále více peněz. Zatěžují rozpočet, ale výkonnost klesá

Vládní plán: Platy všech státních zaměstnanců v ČR mají příští rok vzrůst o 3,5 procenta