Platy státních zaměstnanců v ČR mají v příštím roce vzrůst o 3,5 procenta.

Platy všech státních zaměstnanců mají v příštím roce vzrůst o 3,5 procenta. Shodla se na tom Babišova vláda. Ministři ČSSD však prosazují, aby všem státním zaměstnancům vzrostl plat plošně o 3 tisíce Kč. Podle nejnovějších údajů Eurostatu přidala vláda ČR státním zaměstnancům v porovnání s nestátní sférou téměř nejvíce v celé EU.

ANO ve vládě prosadilo, aby platy státních zaměstnanců v příštím roce vzrostly o inflaci, tj. o 3,5 procenta.

ČSSD však žádá plošný růst platu každého státního zaměstnance o 3 tisíce korun. Takovýto požadavek by státní rozpočet stál dvojnásobnou částku než nárůst o inflaci.

Ministři se shodli na tom, aby všichni zaměstnanci veřejné sféry dostali přidáno o inflaci, tedy o 3,5 procenta. Jedná se však o obecný návrh, který musí být zpřesněn.

Není jasné, zda každý policista, hasič, voják či úředník ke svému platu dostane navíc 3,5 procenta, nebo jestli vláda navýší o 3,5 procenta celkový objem platů a z toho pak vypočítá jednu pevnou částku pro všechny.

V takovém případě by každý státní zaměstnanec dostal zhruba o 1400 Kč měsíčně více než letos.

Ministryně práce Jana Maláčová z ČSSD však požaduje více než dvojnásobný růst platů. Pro každého státního zaměstnance 3000 korun.

Finální návrh musí vláda schválit do konce září. O tom,kolik peněz dostanou státní zaměstnanci přidáno, však rozhodne až nová Poslanecká sněmovna.

Podle údajů Eurostatu přidala Česká republika státním zaměstnancům ve srovnání se soukromým sektorem téměř nejvíce v celé EU.

V roce 2020 a prvním pololetí roku 2021 rostly mzdy státních zaměstnanců ve většině zemí EU rychleji než průměr. Důvodem byly především příplatky za mimořádné nasazení v boji s koronavirem.

Největší rozdíl mezi zvyšováním platů ve státním sektoru a v sektoru soukromém, byl zaznamenán v Česku a Lotyšsku; dále také v Bulharsku a ve Slovinsku.

Česká vláda přidala státním zaměstnancům o 16,3 procenta víc, než soukromí zaměstnavatelé. Už v době před pandemií pobírali státní zaměstnanci více než lidé v soukromém sektoru. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Průměrná hrubá mzda v ČR přesáhla 38 tisíc korun. Valná většina lidí však bere méně

Platy učitelů v Česku stouply za poslední 3 roky o 40 procent. Nejvíce vydělávají pedagogové na SŠ