Průměrná hrubá mzda v ČR vzrostla na 38 275 korun. (ilustrační foto)

Průměrná hrubá mzda v ČR ve druhém čtvrtletí letošního roku vzrostla na 38 275 korun. Oproti stejnému období loňského roku se zvýšila o 11,3 procenta. Při zahrnutí růstu spotřebitelských cen stoupla hrubá mzda reálně o 8,2 procenta. Zaměstnanci ve 2. čtvrtletí dostávali v průměru o 3893 korun více než před rokem.

Údaje zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Medián mezd v ČR dosáhl 32 408 korun. Znamená to, že přesně polovina pracujících pobírá více než tuto částku a přesně polovina bere méně. U mužů dosáhl mzdový medián částky 34.461 Kč, u žen to bylo 30.026 Kč.

„Růst průměrné mzdy o 11,3 procenta je výrazně ovlivněn loňskou nízkou základnou, kdy v některých odvětvích mzdy výrazně poklesly kvůli nástupu koronavirové krize,“ podotkl ředitel odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ Dalibor Holý.

„Také se zde projevil velmi různorodý vývoj v jednotlivých odvětvích, zejména pak jednorázová výplata mimořádných odměn zdravotníkům,“ doplnil.

Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou.

V prvním čtvrtletí letošního roku průměrná mzda v ČR meziročně vzrostla o 3,3 procenta na 35.329 Kč. Po zahrnutí inflace výdělek reálně stoupl o 1,1 procenta.

V loňském druhém čtvrtletí, ovlivněném první vlnou epidemie koronaviru, klesla průměrná hrubá mzda o 0,6 procenta a reálně se snížila o 3,6 procenta.

Tuzemský mzdový vývoj byl odlišný podle odvětví.

V peněžnictví a pojišťovnictví dokonce došlo k nominálnímu poklesu průměrné mzdy o 1,6 procenta.

V odvětví zdravotní a sociální péče vzrostla průměrná mzda o 43,8 procenta, a to především v důsledku výplaty souhrnných mimořádných odměn za zvládnutí koronavirové pandemie.

V ubytování, stravování a pohostinství stouply mzdy o 17,3 procenta. (sfr)