Tržby ve službách stouply ve 3. čtvrtletí roku 2021 o 8,9 procenta. (Ilustrační foto)

Tržby ve službách stouply ve 3. čtvrtletí roku 2021 o 8,9 procenta. Růst ale zpomalil z 15,1 procenta ve 2. čtvrtletí. Nejvyšší růst tržeb zaznamenala odvětví spojená s cestovním ruchem. 

Vyplynulo to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Například letecká doprava vzrostla o 97 procent a cestovní agentury a kanceláře dokonce o více než 175 procent. Tato meziroční navýšení souvisí zejména s loňskou velmi nízkou srovnávací základnou,“ uvedl Tomáš Harák z odboru statistiky obchodu, dopravy, služeb, cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Harák dodal, že významný nárůst oproti loňskému roku zaznamenaly také filmový a hudební průmysl, kde se tržby oproti loňsku zvýšily o 75,6 procenta.

Ve 3. čtvrtletí se tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 9,5 procenta, bez očištění o 8,9 procenta.

Nejvíce se dařilo zásluhou cestovních kanceláří administrativním a podpůrným činnostem. Jediným klesajícím odvětvím v této sekci jsou činnosti v oblasti nemovitostí, kde byl zaznamenán pokles o 0,2 procenta.

V ubytování, stravování a pohostinství tržby vzrostly o 8,4 procenta.

Ve 3. čtvrtletí se zvýšil počet hostů v hromadných ubytovacích zařízeních meziročně o 12,5 procenta a počet přenocování o 11 procent.

Návštěvnost se již druhé čtvrtletí v řadě zvyšuje. V porovnání s předcovidovým rokem 2019 dosáhl objem návštěvnosti v letních měsících 90 procent.

Regionálně přibylo návštěv ve všech krajích České republiky. Nejvyšší meziroční přírůstek hostů celkem zaznamenala Praha (o 41,7 procenta).

Sezónně očištěné tržby ve službách reálně mezičtvrtletně vzrostly o 2,6 procenta.

Nejvíce se dařilo odvětví ubytování a pohostinství (růst o 33,5 procenta), naopak pokles tržeb vykázaly činnosti v oblasti nemovitostí (o 1,2 procenta). (pel)