Prezident Miloš Zeman jmenuje budoucí vládu koalic SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) a Pirátů/STAN během několika týdnů. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Prezident Miloš Zeman jmenuje budoucí vládu koalic SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) a Pirátů/STAN během několika týdnů. Uvedl to lídr ODS a kandidát na nového premiéra Petr Fiala po videokonferenci s prezidentem, který je už téměř měsíc hospitalizovaný v nemocnici. 

Podle Fialy nehovořili o konkrétních jménech, pověření k sestavení vlády nedostal, ale i Zemanovi je jasné, že vládu sestavuje on. Prezident ji chce jmenovat v řádu týdnů.

Petr Fiala prohlásil, že během rozhovoru to byl Miloš Zeman, jak ho zná z dřívějška, který si je vědom svých úkolů a ústavních povinností. Podle něj se prezident cítí čím dál lépe.

Na příštím setkání chce Fiala předložit seznam kandidátů na ministry.

„Jsem připraven na to, že je potřeba se bavit s panem prezidentem o tom, kdo bude zastávat jednotlivé pozice ve vládě a že pan prezident má právo setkat se s těmi lidmi a diskutovat o jejich představách,“ řekl Fiala.

Termín, kdy by ho mohl Zeman jmenovat premiérem, Fiala neřekl.

„Prezident republiky Miloš Zeman jednal z ÚVN prostřednictvím videokonference s předsedou ODS Petrem Fialou. Prezident republiky a předseda ODS se dohodli na budoucí spolupráci, s tím, že oba uvítali nabídku na pravidelné schůzky a pravidelná jednání,“ napsal mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na Twitter.

Zeman už v pátek řekl v telefonickém rozhovoru rozhlasové stanici Frekvence 1, že premiérem jmenuje šéfa ODS Petra Fialu. (pel)

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil

Zeman patří do nemocnice, usneslo se lékařské konzilium. I když se jeho stav zlepšil

Chystaná vláda SPOLU a PirSTAN si rozdělila ministerská křesla. Na stole je i koaliční smlouva