SPOLU a Piráti/STAN se shodly na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády. (Foto: ODS)

Chystaná vláda koalic SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) a Pirátů/STAN se dohodla na koaliční smlouvě i společném programovém prohlášení. Premiérem má být předseda ODS Petr Fiala. Rozdělena byla také ministerská křesla. 

„Domluvili jsme se na podstatných věcech, které umožní vznik budoucí vlády, došli jsme k podobě koaliční smlouvy a tomu nejzásadnějšímu – koaličnímu programu, ze kterého vzejde Programové prohlášení vlády. Tyto dokumenty v následujících dnech předložíme orgánům našich stran k odsouhlasení,“ uvedl lídr ODS Petr Fiala.

„Dohodli jsme se! Shodli jsme se na koaliční smlouvě, struktuře vlády i plánu, jak zemi vyvést z krize. Ráda bych vyzvedla věcnost a slušnost jednání. Změna politické kultury se opravdu koná už na začátku. Koaliční smlouvu chceme podepsat 8. listopadu,“ oznámila na Twitteru šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Nyní budou koaliční dokumenty dokončeny a předloženy orgánům jednotlivých stran ke schválení. Za Piráty bude koaliční smlouvu schvalovat Celostátní fórum, tedy fórum všech členů strany,“ napsal pirátský předseda Ivan Bartoš.

Fiala doplnil, že na společném jednání koalice odsouhlasily i strukturu vlády a rozdělení ministerstev.

Koalici SPOLU připadne post premiéra, a také ministerstva financí, obrany, práce a sociálních věcí, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a post ministra pro vědu, výzkum a inovace.

„Považujeme za podstatné, aby se někteří členové vlády věnovali konkrétním úkolům, jako jsou např. věda, výzkum a inovace, kam směřuje významná část státního rozpočtu. Jde o důležité téma pro budoucnost České republiky. Důležitá je i oblast vztahů s Evropskou unií, kam spadá organizace předsednictví a koordinace evropské politik,“ řekl Fiala.

Vznikající vláda chce mimo jiné také zkvalitnit legislativu.

„Aby nebyly tak špatně připravené zákony, jako tomu bylo v minulém volebním období, a podařilo se nám prosekat stávající legislativní džungli. Všechny tyto oblasti už v minulosti na ministerské úrovni zastoupeny byly,“ sdělil kandidát na premiéra.

Koalici Pirátů a Starostů pak připadnou ministerstva vnitra, průmyslu a obchodu, školství, mládeže a tělovýchovy, pro místní rozvoj a digitalizaci, zahraničí. Koalice Pirátů a Starostů obsadí také pozici ministra pro legislativu a ministra pro evropské záležitosti.

„Kontaktoval mne také kancléř prezidenta republiky Mynář a vyřídil mi vzkaz od prezidenta Miloše Zemana, že se těší na setkání a přijme mne ve chvíli, kdy se přesune na běžný pokoj,“ dodal Fiala. (pel)

Vznikající vláda odmítla přijetí eura a posunula termín o 4 roky. Pro ČR by to nebylo výhodné

Chystaná vláda SPOLU a PirSTAN navrhne snížit schodek státního rozpočtu ČR na 300 miliard