Přijetí eura v Česku by podle vznikající vlády SPOLU a Pirátů se Starosty pro zemi v současné době nebylo výhodné. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Přijetí eura v Česku se posune o 4 roky. Podle vznikající vlády SPOLU (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátů se Starosty by to pro zemi v současné době nebylo výhodné. Přijetí společné evropské měny tak bude spíše až otázka pro kabinet, který vzejde z voleb v roce 2025. 

„Respektujeme program Spolu. Přijetí eura není na pořadu dne. My nesplňujeme kritéria pro přijetí eura, takže je to spíše otázka pro naše následovníky,“ uvedl Jan Jakob, předseda poslaneckého klubu TOP 09.

Podle místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury jsou veřejné finance v ČR takovém stavu, že vstup do eurozóny země nesplňuje.

Je přesvědčen, že Česko by mělo euro přijmout, až bude výhodné, a to zatím není.

Podle srpnové prognózy ministerstva financí veřejné finance letos skončí ve schodku 7,7 procenta HDP.

Expanzivní fiskální politika by podle resortu měla vést ke strukturálnímu schodku 6,1 procenta HDP a k nárůstu zadlužení na úroveň 43,5 procenta HDP.

V roce 2022 by již ekonomika ani saldo veřejných financí neměly být ovlivněny efekty epidemie. Ministerstvo odhaduje, že se započatou konsolidací deficit dosáhne 5 procenta HDP a zadlužení vzroste na 46,2 procenta HDP.

Schodek veřejných financí by měl podle ministerstva klesat i v dalších letech, a to až na 4,1 procenta v roce 2024. V roce 2020 činil deficit veřejných financí 6,1 procenta HDP.

Evropská unie za standardních okolností bez dopadů pandemie koronaviru vyžaduje pro přijetí eura deficit veřejných financí pod třemi procenty HDP a zadlužení pod 60 procenty HDP.

Po přijetí eura by Česko ztratilo samostatnou měnovou politiku, kterou provádí Česká národní banka. (pel)

Ministerstvo financí ani centrální banka nedoporučily Česku přijetí eura