Řidiči budou muset od ledna platit mýto na dalších 380 kilometrech silnic I. tříd. (Ilustrační foto: ŘSD)

Stát se chystá zpoplatnit dalších 380 kilometrů silnic první třídy. Ministerstvo dopravy si slibuje ročně vybrat 400 milionů korun navíc. V současnosti je v Česku zpoplatněno celkem přes 2 400 kilometrů dálnic a silnic první třídy. Loni se na mýtném vybralo přes 11,5 miliardy korun.

Uvedl to server Deník.cz na základě vyjádření ministerstva.

Podle mluvčího resortu Tomáše Lukašíka byly základním kritériem výběru především dostatečné intenzity provozu, při kterých by náklady na zpoplatnění nepřesáhly 15 procent vybraného mýta.

Nově zpoplatněny mají být podle serveru úseky silnic I/16 Mladá Boleslav – Řevničov, I/22 Klatovy – Vodňany, I/27 Plzeň – Klatovy, I/34 Havlíčkův Brod – Svitavy a I/38 Jihlava – Znojmo – státní hranice.

Konečná podoba vyhlášky bude zveřejněna po finální shodě na její podobě.

Ministerstvo dopravy si slibuje ročně vybrat 400 milionů korun navíc. Resort zároveň očekává, že řidiči nebudou nezpoplatněné úseky silnic upřednostňovat na úkor zpoplatněných.

Dopravci návrh zkritizovali a chtějí o něm ještě s vládou jednat. Rozšíření mýta se podle nich odrazí na cenách zboží.

Server Zdopravy.cz upozornil, že poprvé v historii tak bude od ledna v Česku zpoplatněno více silnic I. třídy (celkem 1 470 km) než dálnic (1 379 km i se započítáním úseků, které se začnou otevírat až příští rok). (pel)

Babiš se chlubil postavenými silnicemi. Česko ve skutečnosti ve stavbě dálnic zaostává