Praha může v následujících šesti letech z dotací Evropské unie (EU) dostat až 25 miliard korun. (Ilustrační foto)

Praha může v následujících šesti letech z dotací Evropské unie (EU) dostat až 25 miliard korun. Peníze mají směřovat do školství, na digitalizaci veřejné správy, na rozvoj veřejných prostranství nebo na dopravní stavby a nákup a modernizaci vozidel MHD. 

„Problém je v tom, že Praha přišla o svůj vlastní operační program, a to z rozhodnutí vlády. Je to velká škoda. Navíc jako důvody byly uváděné různé věci, z nichž část nebyla pravda. Nevzdali jsme to a ponořili se do vyjednávání o získání peněz,“ uvedl primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Ze zmíněné částky tvoří 4 až 6 miliard tzv. modernizační fond určený na modernizaci vozidel MHD nebo na rozšíření fotovoltaiky.

Zhruba 5 až 8 miliard zamíří na stavbu nových tratí, mezi nimiž bude třeba i stavba Dvoreckého mostu, který spojí Podolí a Smíchov.

Na nákup nových vozidel MHD poputuje 1,7 miliardy korun. Dalších 9,4 miliardy korun bude tvořit tzv. pražská obálka, ze které se bude financovat rozvoj veřejných prostranství, školství či digitalizace.

Metropole se však musela vypořádat s problémem, který způsobila změna poměru, v jakém projekty financuje EU a v jakém město.

Nyní to je 50 procent EU a 50 procent Praha, což se změnilo na poměr 40 ku 60 procentům.

Na dorovnání poměru dostane město asi 1 miliardu korun ze státního rozpočtu.

Dalších 30 milionů půjde na financování procesů souvisejících s ukončením současného programu.

Česko by na realizaci Národního plánu obnovy mělo z mimořádného fondu Evropské unie zaměřeného na obnovu pocovidových ekonomik získat až 180 miliard korun.

Vláda se zavázala 41 procent této částky investovat do klimaticky šetrných projektů, přičemž zástupcům hlavního města se podařilo vyjednat téměř 3miliardy korun na pořízení tramvají a trolejbusů a potřebné infrastruktury.

Prvních 23 ze zmíněných 180 miliard už Evropská komise Česku v závěru září zaslala. Mezi podmínkami pro uvolnění dalších peněz je to, že české úřady odstraní systémové nedostatky v postupu vůči střetu zájmů vrcholných politiků – podle závěrů auditu komise je ve střetu zájmů premiér Andrej Babiš.

Pokud ČR problém do poloviny příštího roku neodstraní, hrozí, že Česká republika nejméně o část prostředků z fondu přijde. Praha přitom vyjednané prostředky naléhavě potřebuje – pandemie ji připravila o 7 miliard korun, o další 2,5 miliardy ročně přijde kvůli daňovému balíčku.

Aktuální končící program začal v roce 2016 a pro hlavní město v něm bylo vyčleněno 10 miliard korun. Dosud bylo už vyčerpáno 75 procent. Všechny peníze budou vyčerpané do roku 2023. Přestože jsou programy šestileté, tak každé období je možné o tři roky nastavit a peníze nadále využívat. (pel)