Do letošní přípravy závodního týmu Tatra Buggyra Racing na Rallye Dakar 2022 se zapojí i student Filip Bajora, vítěz soutěže ve výměně kola na závodním speciálu.

Do letošní přípravy na Rallye Dakar 2022 si závodní tým Tatra Buggyra Racing přivede posilu. Bude jí mladý mechanik Filip Bajora z Nového Bydžova, vítěz nedávné soutěže ve výměně kola, která se uskutečnila v areálu automobilky Tatra Trucks v Kopřivnici. Společně se závodníky a mechaniky týmu Tatra Buggyra Racing vycestuje Filip začátkem prosince do Saudské Arábie, aby se zúčastnil přípravy týmu a jeho závodních tater na Rallye Dakar.

Automobilka Tatra Trucks patří ke společnostem, které podporují duální vzdělávání v oblasti technických oborů na středních školách a odborných učilištích.

O tom svědčí i úspěšný projekt Tatra do škol, v jehož rámci vybraní studenti technických středních škol v různých krajích montují z dodaných dílů funkční vozidla Tatra a v kopřivnické automobilce se pak studenti účastní i jejich oživení a uvedení do provozu.

Právě na základě projektu Tatra do škol se povedlo ve spolupráci se závodním týmem Tatra Buggyra Racing zorganizovat soutěž pro studenty těchto škol a učilišť o účast na přípravě závodního týmu na dakarský závod.

Společnost Tatra Trucks oslovila s možností zapojit se do soutěže všechny školy, které se zúčastnily projektu Tatra do škol a tyto školy následně nominovaly z řad svých žáků vybraného studenta.

Své zástupce do projektu vyslaly Střední škola automobilní Ústí nad Orlicí, Střední škola technická a řemeslná Nový Bydžov, Střední odborné učiliště Valašské Klobouky, Střední průmyslová škola dopravní Plzeň a Střední škola automobilní Holice.

Sama soutěž se uskutečnila v areálu kopřivnické automobilky a spočívala v tom, že studenti měli za úkol, za použití vybavení a nářadí, které má k dispozici posádka závodního týmu, vyměnit kolo na závodním speciálu v podmínkách blížícím se reálné situaci na Rallye Dakar.

Vítězem soutěže, ve které nerozhodovala podle slov ředitele komunikace týmu Buggyra Racing Jana Kalivody rychlost, ale preciznost provedení a postupy, se stal student Filip Bajora ze Střední školy technické a řemeslné v Novém Bydžově.

Jako vítěz soutěže bude mít Filip Bajora možnost zapojit se do příprav týmu Tatra Buggyra Racing na nadcházející ročník Rallye Dakar, a to přímo v Saudské Arábií.

Vítěz soutěže tak má příležitost na vlastní kůži okusit nejen atmosféru přípravy na nejznámější závody ve světě motorismu, ale také načerpat velké množství zkušeností a poznatků od profesionálů.

Tým Tatra Buggyra Racing se v Saudské Arábii na začátku prosince zúčastní závodu Hail seriálu FIA BAJAS, na kterém si budou moci závodníci vyzkoušet nástrahy, které na ně čekají na Rallye Dakar.

„Všichni finalisté byli výborní a bylo pro mě potěšením vidět, že i v dnešní době je mnoho mladých lidí, kteří jsou zručnými a výkonnými mechaniky,“ řekl Jan Kalivoda, který dodal, že o vítězi rozhodovaly jen drobnosti.

Nadcházející 44. ročník Rallye Dakar bude už potřetí za sebou v Saudské Arábií. Odstartuje v neděli 2. ledna 2022 a trvat bude až do pátku 14. ledna 2022.

(tis)


Spolupráce Tatra Trucks a Tatra Buggyra Racing

Tatra Trucks spolupracuje s Tatra Buggyra Racing od roku 2014, kdy se na základě výběrového řízení stala týmem oficiálně podporovaným kopřivnickou automobilkou.

V roce 2015 se na Rallye Dakar představil tým Tatra Buggyra Racing se závodním speciálem T815-2 „Fat Boy“.

V roce 2016 tým přešel na vůz řady Tatra Phoenix a v roce 2021 se na Rallye Dakar premiérově představil vůz Tatra Phoenix s automatickou převodovkou.