Realitní magnát a miliardář Radovan Vítek měl nakupovat francouzské nemovitosti podobně jako premiér Andrej Babiš. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Realitní magnát a jeden z nejbohatších Čechů Radovan Vítek měl nakupovat francouzské nemovitosti podobně jako premiér Andrej Babiš (ANO), odhalily Pandora Papers. Oba miliardáři byli v roce 2009 klienty téže právní kanceláře a oba si objednali stejnou službu – založení řetězce offshorových firem, přes které zakoupili honosná sídla na jihu Francie.

Upozornil na to web Investigace.cz. Zjištění vychází z mezinárodní projektu Pandora Papers.

„Schéma společností v obou případech obsahuje firmy ve Washingtonu a Monaku, které nakupují nemovitosti na jihu Francie. Mougins, kde Babiš přes své schéma nakoupil šestnáct nemovitostí včetně zámečku Bigaud, je vzdušnou čarou přibližně 200 kilometrů od míst, kde si své luxusní nemovitosti nakoupil Radovan Vítek. Ve firmách figuroval také stejný nastrčený ředitel Edgard E. Díaz,“ uvedl server.

Dokládá to jeden z e-mailů v databázi Pandora Papers, kdy francouzská právní kancelář DB Legal Artwell urguje své panamské kolegy, aby zaslali slíbené dokumenty.

„Ještě jsme neobdrželi zakládací dokumenty firem pro pana Babiše a pana Vítka. Můžete nám prosím zaslat sledovací čísla dopisů, abychom se mohli podívat, kde se nacházejí?“ psala na konci srpna 2009 asistentka Frederica Bartha, zakladatele francouzské právní kanceláře DB Legal Artwell, v e-mailu do panamské právní kanceláře Alcogal, která se specializuje na zakládání firem v Karibiku.

Podle Investigace.cz to ale nebyly jen právní kanceláře DB Legal Artwell a Alcogal, co Radovana Vítka a Andreje Babiše spojovalo. Ve firmách mají stejného nastrčeného ředitele Edgarda E. Díaze. Firmy byly založeny ve stejnou dobu i za stejným účelem, a to – jak stojí v zakládacích dokumentech firem – na „investice do realit“.

Radovan Vítek s médii nekomunikuje. Server oslovil Martina Němečka, generálního ředitele Vítkovy CPI Property Group a jeho dlouholetého spolupracovníka. Němeček odmítl případ komentovat s poukazem na skutečnost, že offshorové schéma využíval Radovan Vítek jako fyzická osoba, nikoliv jeho společnost CPI Property Group.

Jak server připomněl, Radovana Vítka a Andreje Babiše ale nespojuje jen záliba v nakupování luxusních nemovitostí v jižní Francii.

Radovan Vítek byl jedním z hostů, které Andrej Babiš pozval v roce 2013 na otevření své tamější restaurace Paloma. A byl to právě Andrej Babiš, který už v roli premiéra České republiky navrhoval v roce 2019 výstavbu úřednické čtvrti právě na pozemcích Radovana Vítka. (pel)

Babiš měl vyvést 400 milionů přes daňové ráje. Koupil si zámek a domy na francouzské Riviéře