Premiér Babiš si měl tajně koupit okázalé panství na francouzské Riviéře pomocí offshore společností, přes které si poslal 400 milionů korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) si měl přes své offshorové firmy poslat téměř 400 milionů korun, za které si koupil zámek Bigaud a další nemovitosti na francouzské Riviéře. Odborníci jsou toho názoru, že operace nese znaky praní peněz. Se zjištěním přišel nový globální projekt Pandora Papers, za kterým stojí Mezinárodní konsorcium investigativních novinářů ze 117 zemí. 

Upozornil na to web Investigace.cz, podle kterého Babišovi vyšetřování nejen ve Francii, ale i v USA a v Česku.

„Důkazy, že byl spáchán zločin, nemáme. Dokonce ani netvrdíme, že byl zločin spáchán. Jen předkládáme, analyzujeme a dáváme do kontextu čistá data. Interpretaci dokumentů jsme nechali na expertech a v konečném důsledku i na čtenářích,“ napsal server.

„Nicméně máme za to, že celé schéma vyvolává řadu otázek i podezření. Andrej Babiš by proto měl vysvětlit, kde vzal oněch 15 milionů eur neboli 381 milionů korun. A proč si objednal založení tak složitého finančního schématu, které původ těchto peněz dělá nedohledatelným,“ napsal web.

Odborníci jsou toho názoru, že operace nese znaky praní peněz.

„Žádná normální obchodní transakce by takhle nikdy nevypadala. To schéma mi přijde jako z učebnice pro vyšetřovatele. V angličtině to dokonce má svůj název: loan back,“ sdělil webu bývalý vyšetřovatel finanční kriminality, dnes konzultant pro boj proti praní špinavých peněz Kamil Kouba.

Web informoval, že Babiš si v červenci roku 2009 pomocí francouzské právní kanceláře DB Artwell Avocats a panamské právní kanceláře Alcogal nechal anonymně a tajně založit firmy, kde figurovali nastrčení ředitelé.

„O čtyři měsíce později tuto strukturu využil, aby z jedné své společnosti do druhé přesunul 15 milionů eur (tehdy 381 milionů korun). V podstatě sám sobě poskytl půjčku, a to na nákup šestnácti luxusních nemovitostí ve Francii včetně zmíněného zámečku Château Bigaud na Azurovém pobřeží,“ napsala Investigace.cz.

Server dále upozornil, že Babiš vynaložil značné úsilí, aby skryl, že právě on je majitelem zmíněných 15 milionů eur. Kromě toho, že využil schéma offshorových společností, které mu zajistily anonymitu, se ke svým firmám nepřiznal ani v Česku

Premiér Babiš vše popřel.

„No a je to tady. Čekal jsem, co na mě těsně před volbami vytáhnou, aby mě poškodili a ovlivnili české volby. Neexistuje žádná kauza, kterou by na mě mohli vytáhnout za dobu, co jsem v politice,“ napsal Babiš na Twitteru.

„Nikdy jsem neudělal nic nezákonného ani špatného, ale to jim nebrání v tom, aby mě zase zkusili očernit a ovlivnit tak české parlamentní volby,“ dodal.

V ČT pak nicméně přiznal, že 16 nemovitostí ve Francii koupil na doporučení realitní kanceláře. Připustil, že postup nebyl vhodný pro politika, tehdy ovšem prý v politice nefiguroval.

Že by ale nějaké nemovitosti nebo offshory vlastnil, pro Novinky odmítl.

Server Investigace.cz nicméně odmítl, že načasování zveřejnění informací je snahou o ovlivnění voleb do sněmovny v ČR. Na datu se muselo shodnout přes 600 novinářů z celého světa, kteří na projektu pracovali.

Informace z Pandora Papers, které se týkají premiéra Andreje Babiše (ANO) i dalších Čechů, prověří Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ).

Ve Francii Babišovi hrozí, že pokud neprokáže původ peněz, může o své nemovitosti přijít.

Vyšetřování mu rovněž hrozí i v USA, a to vzhledem k tomu, že schéma nese znaky praní peněz a součástí byla jeho americká firma, uvedl web.

Pandora Papers informuje o podezřelých finančních transakcích stovek osobností z více než 90 zemí. (pel)