Nedávné rozhodnutí polského ústavního soudu zpochybňuje a ohrožuje základy EU, zděsila se předsedkyně Evropské komise von der Leyenová. (Ilustrační foto)

Základy Evropské unie (EU) jsou ohroženy, zděsila se šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová. Reagovala tak na nedávné rozhodnutí polského ústavního soudu, který zpochybnil nadřazenost práva Evropské unie nad právem polským. Evropská komise hodlá proti Polsku podniknout odvetné kroky.

Jaké konkrétní mechanismy Brusel využije, zatím ale zvažuje.

Polský premiér Mateusz Morawiecki následně před europoslanci prohlásil, že evropské instituce útočí na Polsko nespravedlivým způsobem. Spekulace o tom, že Varšava směřuje k odchodu z evropského bloku, však odmítl.

Členství v EU podle něj podporuje většina Poláků a jeho vláda je součástí proevropské většiny. Poláci jsou ale podle něj stále více znepokojeni směrem změn v EU.

Polský ústavní soud nedávno konstatoval, že členství země v Evropské unii, a to, že Polsko při vstupu podepsalo smlouvy o fungovaní EU, neznamenají, že země unijním soudům předala nejvyšší právní pravomoci ani to, že Polsko unii předává svou suverenitu.

Na základě tohoto verdiktu se polská vláda nebude muset řídit rozhodnutími Soudního dvora EU. Podle polské vlády je to v pořádku a žádné dopady na Polsko to mít nebude a země bude suverénnější.

Rozhodnutí polského ústavního soudu o nadřazenosti polských zákonů nad unijním právem však von der Leyenová považuje za vyvrcholení útoků na nezávislost justice v Polsku.

Komise, která s Varšavou o podobě reformy polského soudnictví vede vleklý spor, podle své šéfky polský ústavní soud nepovažuje za nezávislý ani za legitimní.

V praxi tak hrozí, že evropské zákony budou platit různě na různých místech EU a Komise bude proto muset vůči Polsku zakročit. (pel)

Polsko vypovědělo poslušnost Evropské unii. Ústavní soud zrušil nadřazenost práva Bruselu